Hoeveel stroom verbruikt een broodbakmachine?

Maak jij wel eens een lekker warm en versgebakken brood met een broodbakmachine? Is zelf broodbakken echt goedkoper? Ook wanneer je kijkt naar het verbruik? In dit artikel gaan wij dieper in op het stroomverbruik van een broodbakmachine, de factoren die het energieverbruik beïnvloeden en hoe jij kunt besparen op jouw energieverbruik.

Hoeveel kWh verbruikt een broodbakmachine

Wanneer je 3 keer per week zelf lekker vers brood maakt met een broodbakmachine, dan verbruikt je broodbakmachine gemiddeld 3,6 kWh per week of ongeveer 188 kWh per jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat voor type broodbakmachine je hebt, hoelang hij aanstaat, welke functies je gebruikt, etc.

Lees meer over hoeveel andere apparaten verbruiken.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Dit noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Het energieverbruik van een broodbakmachine wordt beïnvloed door verschillende factoren.

 • Gebruiksfrequentie: hoe vaak de broodbakmachine wordt gebruikt, bepaalt natuurlijk het totale energieverbruik. Dagelijks gebruik zal zorgen voor hogere energiekosten dan éénmalig gebruik in het weekend.
 • Isolatie en efficiëntie: machines met betere isolatie en energie-efficiëntie verbruiken minder energie tijdens het bakproces, omdat warmteverlies wordt geminimaliseerd.
 • Gebruikersgewoonten: hoe de gebruiker de machine bedient, heeft ook invloed op het energieverbruik.

Energieverbruik van een broodbakmachine verminderen

Er zijn eenvoudige manieren waarop je het energieverbruik van je broodbakmachine kunt verminderen. Hier zijn praktische tips die je direct kunt toepassen:

 • Kies voor energiezuinige instellingen: sommige broodbakmachines bieden verschillende bakprogramma’s en instellingen. Kies indien mogelijk voor energiezuinige opties, zoals snelle bakprogramma’s met kortere baktijden.
 • Gebruik Zonneplan Energie: als je broodbakmachine een timerfunctie heeft, kun je deze instellen om overdag te bakken, wanneer elektriciteit vaak goedkoper is of wanneer de vraag naar elektriciteit lager is, doormiddel van Zonneplan Energie.
 • Houd de machine schoon: zorg ervoor dat de broodbakmachine regelmatig wordt schoongemaakt, vooral de verwarmingselementen en ventilatieopeningen. Een schone machine werkt veel efficiënter en verbruikt dus ook minder energie.

Is zelf brood maken echt goedkoper?

Er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel stroom een broodbakmachine verbruikt. Het vermogen, de gebruiksfrequentie, gebruikersgewoonten en de omgevingsfactoren. Gemiddeld verbruikt een broodbakmachine 188 kWh per jaar. Per brood kost het ongeveer €0,23 aan stroom.

Zelfgemaakt brood heeft natuurlijk ingrediënten nodig. Om zelf brood te maken heb je in totaal ongeveer €1,75 ingrediëntenkosten. Samen met de stroomkosten wordt dat bij elkaar €1,98 per brood. Bij de bakker betaal je tussen de €2 tot €5 per brood. Zelf brood maken kan dus daadwerkelijk goedkoper dan bij de bakker brood halen.

Ontdek dynamische energietarieven

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een broodbakmachine

 • Hoeveel kWh verbruikt een broodbakmachine?

  Wanneer je 3 keer per week zelf lekker vers brood maakt met een broodbakmachine, dan verbruikt je broodbakmachine gemiddeld 351 kWh per jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat voor type broodbakmachine je hebt, hoelang hij aanstaat, welke functies je gebruikt, etc.

  Lees meer over hoeveel andere apparaten verbruiken.

 • Heeft de grote van het brood invloed op het stroomverbruik van mijn broodbakmachine?

  Als je vaak kleine hoeveelheden brood bakt, overweeg dan om een kleinere broodvorm te gebruiken om energie te besparen. Een kleinere hoeveelheid deeg heeft minder tijd en energie nodig om te kneden en te bakken.

 • Is zelf brood maken daadwerkelijk goedkoper dan het kopen?

  Ja, brood zelf maken is daadwerkelijk goedkoper. Wanneer je zelf brood maakt ben je totaal €1,98 kwijt aan ingrediënten en stroom, terwijl je bij een bakker al snel tussen de €2 en €5 kwijt bent.

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.