Hoeveel bespaar ik met radiatorfolie?

Antwan Velthuis

Antwan Velthuis

Laatst bewerkt:

Ben je op zoek naar eenvoudige manier om je energierekening te verlagen? Dit kan met radiatorfolie. Het aanbrengen van radiatorfolie is een snelle en voordelige manier om kosten te besparen. Lees verder om te ontdekken wat radiatorfolie is, hoeveel gas het bespaart en welke maatregelen er nog meer zijn om te besparen.

Wat is radiatorfolie?

Radiatorfolie is een isolatiemateriaal dat wordt gebruikt om warmteverlies te verminderen door deze te plaatsen achter radiatoren. Radiatorfolie is meestal gemaakt van reflecterende folie, zoals aluminium, en heeft een isolerende laag. Door de folie achter de radiator te plaatsen, wordt de warmte die anders naar de muur zou worden uitgestraald terug de kamer in gereflecteerd.

Hoe slechter je de muren van je huis geïsoleerd zijn, hoe groter het warmteverlies. De folie helpt om energie te besparen. Radiatorfolie is eenvoudig te installeren en is een goedkope manier om het energieverbruik in huis te verminderen.

Hoeveel gas en geld bespaar ik met radiatorfolie?

Doordat radiatorfolie het warmteverlies in je huis vermindert, hoeft de cv-ketel minder te verwarmen. Hiermee bespaar je gas. Wat goed is om te weten is dat het veel uitmaakt of de muur waaraan de radiator hangt, wel of niet geïsoleerd is. Staat de radiator voor het raam? Dan zit er ook een groot verschil tussen enkel glas en dubbel glas. Het isoleren van je huis is een van de meest efficiënte manieren om minder gas te verbruiken. Hiervoor kun je ook interessante subsidies ontvangen.

Met de besparing die je haalt door de radiatorfolie, heb je het razendsnel terugverdiend. Binnen 1 of 2 jaar heb je meer bespaard op gas dan de kosten van de folie. Gemiddeld ligt de prijs van radiatorfolie tussen de € 5 en € 15 per m².

Plaats radiatorfolie Besparing gas per jaar (m³) per m² radiatorfolie Besparing per jaar bij gasprijs van 1,35 euro/m³ per m² radiatorfolie
Radiatorfolie achter de radiator voor een ongeïsoleerde steenmuur 11 m³ € 14,85
Radiatorfolie achter de radiator voor een ongeïsoleerde spouwmuur 7 m³ € 9,45
Radiatorfolie achter de radiator voor een geïsoleerde muur 1 m³ € 1,35
Radiatorfolie achter een radiator voor enkelglas 50 m³ € 67,5
Radiatorfolie achter een radiator voor dubbel glas 25 m³ € 33,75

Meer manieren om gas te besparen

Naast het aanschaffen van radiatorfolie zijn er nog meer kleine aanpassingen die je kunt doen waardoor je gas bespaart. Het isoleren van je huis is het meest efficiënt, maar kost ook relatief veel. Dit zijn nog enkele maatregelen die je kunt treffen om het gas verbruik in huis terug te dringen.

  1. Installeer een slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat regel je de temperatuur in huis op een slimme manier. Een slimme thermostaat is op afstand te bedienen. Het is ook mogelijk om alleen bepaalde ruimtes te verwarmen. Tot slot kan een slimme thermostaat ook een ritme leren die inspeelt op je gedrag. Op deze manier leert de slimme thermostaat zuinig stoken, waardoor je gas bespaart.

  1. Installeer een tochtborstel en tochtstrips

Bij huizen met een oude voordeur komt er koude lucht naar binnen onder de deur door. Verminder dit door een tochtborstel onder de voordeur te bevestigen. Op deze manier waait er geen koude lucht naar binnen. Een tochtstrip werkt soortgelijk aan een tochtborstel. Met een tochtstrip houd je koude lucht buiten en warme lucht binnen. Tochtstrips zijn goedkoop en gemakkelijk te plaatsen.

  1. Douche niet langer dan 5 minuten

De douche en het bad zijn twee grootverbruikers op het gebied van warmwaterverbruik. Zo bespaar je veel gas als je korter gaat douchen. Gemiddeld staat een Nederlander 7,4 minuten per dag onder de douche. Verlaag je dit naar 5 minuten, dan bespaar je op je gasrekening. Heb je moeite om 5 minuten te douchen? Zet dan een timer.

  1. Vervang gas (deels) door stroom

Verminder je gasverbruik door gas (deels) te vervangen met stroom. Doe dit door te koken en/of te verwarmen op stroom. Verwarmen op stroom wordt steeds populairder. Er zijn steeds meer bedrijven die deze producten aanbieden. Bijvoorbeeld: een (hybride) warmtepomp of een airco. Door meer stroom te verbruiken bespaar je op gasverbruik.

Op de pagina 20 tips om gas te besparen, behandelen we nog meer tips om je gasverbruik verder terug te dringen. Daarnaast is op de site van Mileu Centraal ook veel nuttige informatie te vinden over energie en gasverbruik.

Antwan Velthuis

Antwan Velthuis

Marketingmedewerker

Antwan Velthuis is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Hij is gespecialiseerd in onder andere thuisbatterijen en Powerplay.

Opgeleid in de Zonneplan Academy