Events

Zonneplan interviewt Zwollenaren over duurzaamheid

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
8 oktober 2021

Het is vandaag – 8 oktober 2021 – de Dag van de Duurzaamheid. Zonneplan hield daarom een panelonderzoek en vroeg Nederlanders in hoeverre zij zich bezighouden met duurzaamheid. We gingen daarnaast de straat op om uit te zoeken hoe de mensen in Zwolle denken over groene stroom en wat zij verder doen om duurzaam bezig te zijn. De (spaar)lampen op tijd uitdoen, minder vlees eten en zelf stroom opwekken werden het meest genoemd. Over het hoe en waarom van groene stroom blijkt nog veel onduidelijkheid te bestaan.

Het gros van de geïnterviewde Zwollenaren gaf aan geen groene stroom te hebben. Opmerkelijk, want uit het panelonderzoek van Zonneplan blijkt dat dit voor ruim 62 procent van Nederland wel geldt. De meeste mensen op straat stelden echter niet bewust voor grijze in plaats van groene stroom te hebben gekozen.

Waarom is groene stroom duurder?

Ook op de vraag waarom groene stroom eigenlijk vaak duurder is dan grijze stroom konden de meesten niet direct een antwoord formuleren. Dat geldt ook voor een groot deel van de 402 ondervraagde Nederlanders. Van hen heeft 28 procent geen idee wat dit prijsverschil veroorzaakt. Van de Nederlanders die wel een vermoeden hadden, noemden de meesten de kosten van het opwekken van groene stroom als reden. Dat is erg opmerkelijk, want het tegenovergestelde is waar. Het opwekken van groene stroom is juist veel goedkoper dan gas- of kolengestookte stroom. De wind en de zon zijn immers simpelweg gratis. Daardoor is de inkoopprijs voor stroom ook veel lager wanneer het flink waait en de zon schijnt.

'Is dat wel zo?'

Een van de geïnterviewden op straat twijfelt er dan ook aan of groene stroom wel echt duurzaam is. Ze zegt: “Mijn man maakt er altijd een grapje over. Zo van: ‘Wanneer leggen jullie dan die leidingen aan?'” Waarmee ze maar wil zeggen: alle stroom gaat toch door dezelfde kabels? Hoe kan ik dan groene stroom hebben en mijn buurvrouw bijvoorbeeld niet? Een andere Zwolse vat het treffend samen: “Ik denk dat ze (de energiemaatschappijen, red.) er iets aan over willen houden.”

5 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer