Events

Emelwerda-studenten van Team Zonneplan op plek 12 bij Young Solar Challenge

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
7 juli 2021

Ze hebben er twee jaar op moeten wachten, maar op zaterdag 3 juli vond in Franeker dan eindelijk weer een echte Young Solar Challenge-wedstrijddag plaats. Team Zonneplan, met vwo 5-scholieren van het Emelwerda College in Emmeloord, werd verdienstelijk 12de. Britt van Herwaarden van Team Zonneplan spreekt van “een heel erg leuke dag”. De Technasium-scholier kijkt daarnaast gelijk al verder naar de volgende wedstrijd. “We gaan de komende tijd verder met het verbeteren van onze boot, nu we weten waar we wat tekortkwamen”, zo klinkt ze strijdlustig. “We willen namelijk net als de voorgaande jaren in de top-5 meedraaien!”

Team Zonneplan Young Solar Challenge

De Young Solar Challenge is een zonnebootwedstrijd die sinds 2014 wordt georganiseerd. Scholieren van 14 tot en met 17 jaar kunnen hieraan meedoen en bouwen daarvoor hun eigen boot, die vaart op zonne-energie. Op die manier wil de organisatie meer jongeren op een interactieve wijze enthousiast maken voor techniek. Teamwork, tactiek, communicatie, begroten en sponsoring spelen daarnaast een belangrijke rol. Dit jaar doen er 24 teams mee aan de wedstrijd.

Van time trial tot sprinten

De wedstrijddag bestond afgelopen zaterdag uit verschillende onderdelen. Op vrijdag werden alle boten gekeurd en kregen de deelnemende scholieren kennisvragen over de boot voor de kiezen. Hiermee konden zij alvast de eerste punten verdienen. De wedstrijddag zelf startte met een time trial: 9 kilometer lang varen, de snelste wint. In de middag, toen inmiddels de zon flink was gaan schijnen, deden de teams mee aan de slalom en daarna de sprint. Het Emelwerda-team uit Emmeloord, gesponsord door Zonneplan, toonde zich vooral op de sprint ijzersterk en finishte op plek 7.

Britt van Herwaarden, die zelf als tweede schipper fungeerde, stelt dat vooral op de time trial nog winst valt te behalen. “Vlak voor de start bleek één van de MPP-trackers, die ervoor zorgen dat de zonnepanelen optimaal werken, het niet te doen. We hebben daardoor de time trial op één zonnepaneel gevaren, in plaats van twee”, zo vertelt ze. Met hulp van een ander team werkten beide panelen ‘s middags gelukkig wel weer. “En we waren een van de weinige teams met een datasysteem dat precies de status van de accu en de panelen bijhoudt. Zo wisten we tijdens het varen wanneer we rustiger aan moesten doen of juist gas konden geven!”

Volgende wedstrijd mogelijk in september

De Young Solar Challenge bestaat normaliter uit meerdere wedstrijddagen. Vanwege corona hebben de teams tot dusver echter alleen enkele virtuele wedstrijden tegen elkaar gevaren. De volgende echte wedstrijddag stond gepland op 4 september in Purmerend. Deze is echter afgelast, waardoor de organisatie nu onderzoekt of het mogelijk is de wedstrijd naar Grou te verplaatsen. Britt van Team Zonneplan hoopt dat er dan ook weer meer publiek aanwezig kan zijn. “Nu waren er gelukkig al de nodige ouders die kwamen kijken, maar met nog meer mensen aan de kant wordt het straks een nóg mooiere belevenis!”, sluit ze af.

11 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer