Elektrisch rijden

Zonneplan maakt elektrisch rijden slim, snel en spotgoedkoop

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
7 november 2022

Elektrisch rijden op de goedkoopst mogelijke stroom: vanaf vandaag is het mogelijk met laadpalen van Zonneplan! Je verdient je laadpaal terug door bewust te laden op eigen zonnestroom of tijdens goedkope uren met Zonneplan Energie. Daarmee bespaar je tot ruim 30 procent aan kosten ten opzichte van traditioneel thuisladen en wordt elektrisch rijden bovendien écht groen. Ontdek hier hoe het werkt!

Bekijk de officiële launchvideo!

Nadat we al in 2012 startten met de verkoop van zonnepanelen en in november vorig jaar begonnen met Zonneplan Energie, is het nu tijd voor de volgende stap. Samen hebben we ervoor gezorgd dat de productie van zonnestroom een enorme vlucht heeft genomen. Nu staan steeds meer Nederlanders op het punt om elektrisch te gaan rijden. De uitdaging wordt om al die CO2-vrije stroom zo optimaal mogelijk te gebruiken, zodat elektrisch rijden ook daadwerkelijk groen wordt.

Slim uitgesteld laden

Dé omslag die daarbij gemaakt moet worden is dat we het opladen van onze elektrische auto’s gaan afstemmen op de momenten met veel duurzaam aanbod. Met andere woorden: (slim) laden wanneer de zon schijnt en de wind waait. Heb je zonnepanelen, dan zul je die link gauw begrijpen. Goedkoper rijden dan op eigen gratis zonnestroom bestaat immers niet. Maar ook als je geen zonnepanelen hebt zijn er momenten waarop stroom groener en daardoor – met Zonneplan Energie – ook nog eens goedkoper is.

Zoals hierboven te zien is dit vooral ‘s nachts en ‘s middags het geval. Wie een dynamisch energiecontract heeft, zoals met Zonneplan Energie, herkent dit patroon inmiddels. Kom je dus eind van de middag thuis van werk, dan is het onverstandig om je auto direct op te laden. In veel gevallen heb je de hele nacht immers nog en dan liggen de prijzen veel lager. Bovendien werken veel Nederlanders regelmatig thuis en kunnen ze op die dagen de goedkope zonnestroom in de middag benutten.

Mogelijk door technologie

Daarvoor is het dus belangrijk dat de laadpaal niet direct begint met laden wanneer je de kabel aankoppelt. Om dit mogelijk te maken is een koppeling tussen de laadpaal, de app en de slimme meter noodzakelijk. Daarvoor gebruiken we eigen hard- en software, in de vorm van een P1-module in de slimme meter en een geïntegreerde hardwaremodule in de laadpaal. Beide communiceren via 4G, waardoor je niet afhankelijk bent van je eigen wifi-thuisnetwerk. Dat is vanuit het oogpunt van dataveiligheid essentieel. Bovendien zorgt het ervoor dat de laadpaal altijd online is, ongeacht de staat van je wifi-thuisnetwerk.

Met een laadpaal van Zonneplan is het dus eenvoudigweg een kwestie van de voordeligste uren aanvinken in de app, waarna de laadpaal vervolgens automatisch op die momenten zal starten met laden. Via de app houd je maandelijks bij welke gemiddelde prijs per kilowattuur jij hebt weten te realiseren. En moet je wel snel weer weg? Dan kun je op elk moment gewoon op vol vermogen laden met de functie ‘Direct laden’. Zo is een laadpaal van Zonneplan in elke situatie de beste oplossing!

Een laadpaal van Zonneplan bestellen?

13 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer