Elektrisch rijden

Dit zijn de meest duurzame tijden om je EV te laden per seizoen

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
16 februari 2023
elektrische auto opladen tijden per seizoen

Critici van elektrisch rijden stellen vaak dat dit lang niet zo milieuvriendelijk zou zijn als voorgesteld. De uitstoot als gevolg van de accuproductie wordt veelal aangehaald, evenals het feit dat de stroom waarmee je je EV oplaadt deels in gas- en kolencentrales wordt opgewekt. En dat is natuurlijk waar, al hangt het wel sterk af van het moment van opladen. Energiebedrijf en laadpaalaanbieder Zonneplan zocht uit op welke momenten je met het oog op duurzaamheid het best kunt laden.

Wie daadwerkelijk vanuit duurzaamheidsoverwegingen elektrisch gaat rijden doet er goed aan om te laden wanneer de wind waait en de zon schijnt. Van die combi is voornamelijk ‘s middags sprake, maar ook de vraag naar stroom speelt een rol. Die is met name ‘s nachts natuurlijk laag, waardoor een beetje windenergie al gauw een groot aandeel krijgt in de elektriciteitsmix. In de grafiek hieronder is te zien dat vooral in de herfst en winter ‘s nachts laden een uitstekende keuze is.

‘s Zomers overdag laden tot bijna 5 keer duurzamer

Wie zelf zonnepanelen heeft en elektrisch rijdt zal in de zomermaanden al proberen vooral op eigen zonnestroom te laden. Het weekend of een thuiswerkdag zijn daarvoor prima momenten. Maar ook wanneer je geen zonnepanelen hebt maakt ‘s zomers en in de lente ‘s middags laden een groot verschil. Met name tussen 13:00 en 15:00 uur, dan is gemiddeld zo’n 70 procent van de stroom die je in je accu laadt CO₂-vrij. Vergelijk dat maar eens met een willekeurig uur ‘s nachts: dan is ‘s zomers al gauw 85 procent van de stroom afkomstig van vervuilende gas- en/of kolencentrales. In de lente, wanneer het vaak wat meer waait, is dit ruim 80 procent.

Dynamische tarieven

Naast het verminderen van CO₂-uitstoot kan er nog een reden zijn om je laadmomenten af te stemmen op de weersomstandigheden. Combineer je namelijk je laadpaal met een dynamisch energiecontract, dan maak je gebruik van zogeheten spotprijzen voor stroom, die elk uur verschillen. In de regel is de stroom het goedkoopst wanneer er veel met behulp van hernieuwbare bronnen kan worden opgewekt. Dat maakt ook dat de prijzen in het voorjaar en de zomer doorgaans lager zijn dan in de winter, waardoor de maandelijkse factuur dus ook verschilt. Zonneplan biedt dergelijke contracten aan in combinatie met een slimme laadpaal die je in één en dezelfde app kunt bedienen.

9 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer