Energie

Deze gemeente bespaarde het meeste gas in 2022

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
16 oktober 2023

Nederlandse huishoudens gebruikten vorig jaar gemiddeld 270 kuub (-22%) minder gas dan in 2021. Inwoners van de Gelderse villagemeente Rozendaal bespaarden in absolute zin het meest. Relatief gezien was de besparing in het Zuid-Hollandse Zoeterwoude (-26%) echter het grootst. Op Vlieland en Schiermonnikoog nam het elektriciteitsverbruik dan weer het sterkst af. Dat blijkt uit een analyse van nieuwe CBS-cijfers door energiebedrijf Zonneplan. Dat concludeert tevens dat het in 2023 geldende verbruiksplafond in de meeste gevallen afdoende zal zijn.

Gedwongen door de hoge gasprijzen verbruikte vrijwel elke gemeente in 2022 minder gas dan het jaar ervoor. Alleen in Purmerend nam het gemiddelde verbruik iets toe, maar dat wordt met name veroorzaakt doordat het percentage woningen met stadsverwarming daar afnam van 71 naar 63 procent. Van de gemeenten zonder stadsverwarming daalde het gasverbruik in de gemeenten Goes, Gorinchem, Schiedam, Vlaardingen en Vlissingen het minst hard, maar toch nog met 240 kuub op jaarbasis. Na Rozendaal (-460 kuub) bespaarden huishoudens in Laren en Bloemendaal in absoluut opzicht het meest (respectievelijk 460 en 440 kuub).

Stroomverbruik daalde overal

Waar een lager gasverbruik voor de hand lag – korter douchen en de verwarming een graad lager zijn relatief eenvoudige ingrepen, met een groot effect – valt het volgens Zonneplan op dat ook het stroomverbruik in elke gemeente is afgenomen. Op Vlieland nam het verbruik met gemiddeld 290 kilowattuur (-10%) af, waarmee de eilandgemeente zowel in absoluut als relatief opzicht koploper stroom besparen is. Bovenin Groningen, in de gemeente Eemsdelta, werd ‘slechts’ 90 kWh (-3%) bespaard.

Volgens Zonneplan zou het lagere stroomverbruik deels te maken kunnen hebben met het feit dat huishoudens met een elektrische auto er vorig jaar vaker voor kozen om bij een openbare laadpaal te laden in plaats van thuis. De stroomtarieven voor particuliere huishoudens overstegen immers in veel gevallen de publieke laadtarieven. Bij haar eigen klanten signaleert Zonneplan dit overigens niet, maar dat kan ermee te maken hebben dat zij gebruikmaken van dynamische tarieven.

Twee derde bleef onder verbruiksplafond

Dit jaar geldt er een prijsplafond op energie, tot een maximaal verbruik van 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom per jaar. Afgaande op de cijfers van 2022 is dat voor het gros van de huishoudens afdoende. In slechts vier van de 345 gemeenten kwam het gemiddelde netto stroomverbruik – dus inclusief gesaldeerde zonnestroom – boven de 2900 kilowattuur. Daarnaast bleef 69 procent van de gemeenten onder het gasverbruiksplafond. Slechts in twaalf gemeenten lag het gemiddelde gasverbruik meer dan 200 kuub boven de plafondwaarde van 1200 kuub, met Rozendaal als uitschieter. Daar gebruikte men gemiddeld 1760 kuub gas. Laren en Bloemendaal completeren het podium.

Frank Breukelman

Frank Breukelman

PR specialist

Frank Breukelman is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn interessegebied ligt voornamelijk bij (dynamische) energie, duurzaamheid en (elektrische) mobiliteit.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
19 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer