Een laadpaal bij een rijtjeshuis

Aid Henic

Aid Henic

Laatst bewerkt:

Het is mogelijk om een laadpaal te installeren bij een rijtjeshuis. Het belangrijkste is dat je een eigen parkeerplek hebt, dichtbij je woning. Dit is nodig omdat de laadpaal op jouw eigen stroomnetwerk aangesloten moet worden.

Woonhuis (rijtjeswoning)

Heb je een rijtjeshuis met een voor- of zijtuin die toegang biedt tot de straat? Als eigenaar kun je zonder problemen een laadpaal op jouw terrein laten plaatsen, mits je een eigen parkeerplek hebt. Dit geeft je de vrijheid om thuis je elektrische auto op te laden.

Laadpaal bij huurwoning

Woon je in een huurhuis? Technisch kun je een laadpaal plaatsen, maar je hebt wel schriftelijke toestemming van de verhuurder nodig. Soms mag het dan. Zonder deze toestemming is het niet toegestaan om een laadstation te installeren. Ook moet je dan een eigen parkeerplek hebben.

Voor wijzigingen in de meterkast heb je overigens geen toestemming nodig, omdat dit onder woningverbetering valt.

Krijg je toestemming van de verhuurder? Dan zijn alle kosten voor jouw rekening. Mocht je de huur opzeggen, kan de verhuurder eisen dat je de laadpaal weer verwijdert, wat eveneens op jouw kosten is. De mogelijkheden voor een laadpaal bij een huurhuis zijn dus afhankelijk van de goedkeuring van je verhuurder.

Openbare laadpaal bij je huis aanvragen

Wil je graag een laadpaal in je straat? Dien dan een aanvraag in bij de gemeente. Zij beoordelen hoeveel openbare laadpalen er al in de buurt zijn en hoeveel elektrische auto’s er zijn. Ook de parkeerdruk en geplande laadpalen worden meegenomen in de beslissing. Hoewel je je voorkeurslocatie kunt opgeven, beslist de gemeente uiteindelijk waar de laadpaal komt.

Als de aanvraag wordt goedgekeurd, kan het enkele weken duren voordat de laadpaal daadwerkelijk geplaatst wordt. Deze laadpaal is dan wel openbaar, wat betekent dat je deze moet delen met andere gebruikers in de buurt.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy