Voorbereiden op de installatiedag

Startklaar voor de installatie van jouw thuisbatterij

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Het is bijna zo ver! Binnenkort komen we bij je langs voor de installatie van jouw thuisbatterij. Het moment dat jij rendement gaat behalen met jouw eigen batterij. We hebben de belangrijkste informatie verzameld ter voorbereiding op jouw installatiedag.

Wat houdt de installatie van jouw thuisbatterij precies in?

De installatie van de thuisbatterij bestaat concreet uit 3 onderdelen.

1. Plaatsen van de thuisbatterij inclusief omvormer.

Onze monteurs installeren de thuisbatterij en de omvormer. Je hebt in voorbereiding op de installatie aan ons doorgegeven waar je de thuisbatterij het liefst geplaatst wenst te hebben. Onze ervaren monteur zal gezamenlijk met jou bepalen of deze locatie ook volledig geschikt is. Mogelijk komen jullie tot de conclusie dat er een betere locatie binnen de woning te vinden is.

Thuisbatterij Zonneplan

2. Aanleg bekabeling van thuisbatterij naar meterkast.

Er wordt een kabeltraject aangelegd om de omvormer aan te sluiten op de meterkast. Dit kabeltraject kan zowel binnen- of buitenshuis zijn. Uiteraard overlegt onze monteur de mogelijkheden die er zijn. Weet je al dat er een koof of mantelbuis aanwezig is in de woning? Zorg dan dat deze vrij toegankelijk is.

3. Aansluiting in de meterkast.

Onze monteur verzorgt de aansluiting in de meterkast. Er wordt een aparte groep geplaatst specifiek voor jouw thuisbatterij.

 

Is alles aangesloten? Dan kan de thuisbatterij ook daadwerkelijk geactiveerd worden. Zo kun je diezelfde dag al starten met de opslag van energie en de stabilisatie van het net.

Aansluiting thuisbatterij

Wat kun je voorbereiden voor de installatiedag?

We hebben 8 vragen voor jou. Kun je ze allemaal met ‘ja’ beantwoorden? Dan ben je klaar voor de installatie van jouw thuisbatterij!

Voorbereidingspunten nav onze technische check

Op basis van onze technische check hebben we je mogelijk wat aandachtspunten meegegeven. In jouw persoonlijke portal vind je terug welke punten jij moest voorbereiden. Volg de link in jouw mail naar jouw persoonlijke portal.

1. Heb je (ondertussen) een 3-fasen aansluiting?

2. Is jouw groepenkast (ondertussen) in orde?

3. Zijn graafwerkzaamheden voorbereid indien van toepassing?

4. Is jouw eventuele kruipruimte netjes droog?


Verdere voorbereiding voor de installatiedag

5. Is jouw meterkast toegankelijk?

  • De deur van de meterkast kan volledig open.
  • De meterkast is leeg.

6. Is de route voor de monteurs vrij van obstakels?

Vanwege de afmetingen en het gewicht van de batterij is een vrije route noodzakelijk. Wat bedoelen we dan precies met vrij? Er staan geen spullen welke de looproute blokkeren of voor struikelgevaar zorgen.

    • Route van de voordeur naar de locatie van de batterij is vrij.
    • Trap is vrij van spullen indien de thuisbatterij boven wordt geplaatst.
    • Eventuele deuren op de route kunnen volledig open.

7. Is de plek van de thuisbatterij toegankelijk?

De ruimte die de thuisbatterij zelf nodig heeft is minstens 150 cm breed, 85 cm diep en 230 cm hoog. Deze afmetingen zijn inclusief vrije ruimte rondom voor ventilatie. Het is ook belangrijk de monteur een vrije werkruimte van ongeveer 1,5 meter rondom de plek waar jij de thuisbatterij wilt plaatsen.

8. Heeft de juiste persoon toegang tot de Zonneplan app?

Onze monteurs laten je graag de Zonneplan app zien. Zorg wel dat degene die thuis is tijdens de installatiedag ook al toegang heeft tot de app. De hoofdgebruiker kan gezinsleden toegang geven.

 

Kun je alle bovenstaande vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan ben je klaar voor de installatie van jouw thuisbatterij!

De installatiedag zelf

Het verloop van de installatiedag

Onze monteurs nemen graag voor de installatie alles met je door. Ze beginnen met het controleren van de situatie en de mogelijkheden van het kabeltraject van de thuisbatterij naar de meterkast. Dit en eventuele details worden daarna met je besproken. Alles duidelijk? Dan beginnen de monteurs met de installatie van jouw thuisbatterij. 

Zorg dat je thuis bent

Onze monteurs werken aan de aansluiting in de meterkast en nemen graag het installatieplan met je door. Na installatie geven ze uitleg over de werking van de thuisbatterij. Het is daarom handig als de hoofdgebruiker thuis is voor eventuele vragen.

Woning kort spanningsloos

Voor de aansluiting in de groepenkast zal de woning een korte tijd spanningsloos gemaakt worden, zodat de monteur de thuisbatterij veilig kan aansluiten. Meestal duurt dit maximaal 10 minuten. Uiteraard zal de monteur dit vooraf met je bespreken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Let er dus ook op dat je mogelijk even zonder internet zit.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Deze pagina is geschreven door Annelies Pierik, een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: