Thuisbatterij opbrengst

Een slimme investering?

Aid Henic
Door: Aid Henic

Een 20 kWh thuisbatterij kan een opbrengst realiseren van € 1.820 per jaar. Maar hoe werkt dit precies, en is een thuisbatterij echt zo rendabel als het lijkt? Het antwoord: ja, maar je moet de batterij wel op de juiste manier gebruiken.

De opbrengst van een thuisbatterij

Bij Zonneplan kun je met een 10 kWh batterij al € 1.080 per jaar verdienen, terwijl een 15 kWh batterij € 1.530 euro op kan leveren en een 20 kWh batterij zelfs € 1.820 per jaar. Deze opbrengsten zijn mogelijk door slim te ‘handelen’ in stroom op verschillende energiemarkten, zoals de onbalansmarkt. Door stroom op goedkope momenten in te kopen en op dure momenten te verkopen, help je de drukte op het energienet (netcongestie) minder te belasten.

Een thuisbatterij is dus niet alleen in staat om zelfopgewekte zonne-energie op te slaan voor later gebruik – zodat je minder afhankelijk bent van het energienet; een thuisbatterij kan op meerdere manieren ingezet worden.

Negatieve berichtgeving

Er zijn berichten in de media geweest die suggereren dat thuisbatterijen niet terug te verdienen zijn. Zonneplan is het hier niet mee eens, en wilt juist aantonen dat een thuisbatterij wel degelijk een slimme investering is. Meer informatie vind je in het artikel Een thuisbatterij als slimme investering: reactie op RTL Nieuws.

Dus een thuisbatterij is rendabel?

Het korte antwoord: ja. De investering in een thuisbatterij van Zonneplan kan zich tussen de 4,5 tot 5,5 jaar terugverdienen. Dit is aanzienlijk sneller dan veel andere opties op de markt, die vaak een langere terugverdientijd hebben. Dit komt omdat nog maar weinig batterijen op dezelfde manier als die van de Zonneplan Nexus worden ingezet. Een thuisaccu alleen maar gebruiken om zonne-energie mee op te slaan en op latere momenten te gebruiken, is in Nederland (nog) niet rendabel.

Lees meer over het rendement van een thuisaccu.

Geld verdienen met een thuisbatterij

De sleutel tot het verdienen met een thuisbatterij ligt in het managen (aansturen) van de batterij. Door op slimme momenten stroom te kopen, op te slaan en te verkopen, kun je profiteren van prijsschommelingen op de energiemarkt. De Zonneplan Nexus thuisbatterij is speciaal ontworpen om dit proces te optimaliseren – en dat geheel automatisch. Het is dus niet alleen een product om (zonne-)energie mee op te slaan; het is ook een technologie om actief en automatisch mee te handelen op de energiemarkt.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: