Btw-teruggave op thuisbatterij

Wist je dat bijna iedereen 21% btw terugkrijgt op de aanschaf van Zonneplan Nexus thuisbatterij? Uiteraard regelen wij dit voor jou met onze btw-teruggaveservice. Maar hoe zit het nou precies met die teruggave? We leggen het graag aan je uit.

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Hoe werkt de btw-teruggave voor de thuisbatterij?

De btw-teruggave is een administratieve constructie om de btw terug te kunnen vragen. Eigenlijk verandert er voor jou als particulier niet zoveel. Ben je al ondernemer of wil je dit binnenkort worden? Ook dan zijn er opties. We kunnen de teruggave samenvatten in 3 onderwerpen.

1. De verkoop van jouw stroom; een zakelijke activiteit.

Als je een thuisaccu hebt en stroom levert aan jouw energiemaatschappij, dan ben je voor de Belastingdienst een ondernemer. Je bent immers verkoper van stroom. Het grote voordeel als ondernemer: je ontvangt de 21% btw over de aanschaf van de thuisbatterij terug. Zo is jouw batterij btw vrij. Deze btw-teruggave is vergelijkbaar met de teruggave die voor zonnepanelen gold t/m 2022. Sinds 2023 geldt 0% btw-tarief op zonnepanelen en is teruggave dus niet meer nodig.

2. De afdracht

Je krijgt dus de btw terug, maar als ondernemer heb je ook btw-verplichtingen; je betaalt btw over de gemaakte winsten. De Belastingdienst regelt dit voor de thuisbatterij via een zogenaamde afdracht. Deze afdracht wordt ingehouden op het btw-bedrag dat je terugkrijgt van de Belastingdienst. Hoeveel afdracht je betaalt, wordt bepaald op basis van het ingeschatte jaarrendement. Voor de Zonneplan Nexus thuisbatterij rekent de accountant met € 15,- per kWh batterijcapaciteit.

 • Zonneplan Nexus 10 kWh = € 150 afdracht
 • Zonneplan Nexus 15 kWh = € 225 afdracht
 • Zonneplan Nexus 20 kWh = € 300 afdracht

3. Vrijstelling met de Kleine-ondernemersregeling (KOR)

Dan nu goed nieuws; kleine ondernemers krijgen via de KOR een vrijstelling van hun btw-verplichtingen. Uiteraard weer geregeld via de btw-teruggaveservice van Zonneplan. Voor alle thuisbatterijen van Zonneplan geldt: geen btw-verplichtingen meer, geen aangiften, geen gedoe voor jou.

Zonneplan btw-teruggaveservice

Klinkt ingewikkeld? Laat Zonneplan het werk voor je doen. Via onze partner, De Centrale btw-teruggave, regelen wij alles rondom de btw-teruggave voor jou. Plaats de bestelling van jouw thuisaccu, doe de btw-check en vul je btw-machtigingsformulier in. Vervolgens krijg je het btw-bedrag minus afdracht binnen 6 tot 8 maanden na installatie teruggestort op jouw rekening.

 

Dit zijn de stappen van de btw-teruggave

Zonneplan regelt voor jou de gehele teruggave, maar welke stappen worden genomen? We informeren je graag.

btw teruggave thuisbatterij

#1 Bestel jouw Zonneplan Nexus thuisbatterij

Start je aanvraag en plaats de bestelling van jouw thuisbatterij. Via de btw-check ontdek je direct of wij de btw-teruggave voor je kunnen verzorgen.

#2 Je betaalt de btw

Betaal de factuur 2 tot 4 weken voorafgaand aan de installatiedag. Het bedrag dat je betaalt is inclusief btw. Je krijgt de btw later terug.

#3 De installatie van jouw thuisbatterij

Jouw thuisaccu wordt geïnstalleerd. De start van jouw revolutionaire rendement.

#4 De accountants gaan aan de slag

Is de installatie afgerond? Dan start de teruggave. De accountants van De Centrale btw-teruggave regelen alles voor jou.

#5 Je ontvangt de btw terug

De Belastingdienst stort de teruggave binnen 6 tot 8 maanden na installatie op je rekening Let wel op. Dit is dus minus de eerder genoemde afdracht. Onze btw-partner verzorgd verder alles voor jou inclusief btw-aangiftes.

# 6 Onze accountant regelen jouw vrijstelling (KOR)

Onze btw-partner verzorgt alle btw-aangiftes en doet na een jaar een beroep op de eerder besproken KOR. Door deze ontheffing is er geen administratieplicht meer.
Dit maakt de afdracht eenmalig. Je betaalt hierdoor dus geen verdere btw over de inkomsten uit jouw thuisbatterij.

Btw-teruggave: wat zijn de voorwaarden?

Je krijgt niet bij iedere thuisbatterij de btw terug. Gelukkig voldoet de Nexus thuisbatterij aan alle voorwaarden. De voorwaarden zijn:

 • De batterij wordt slim aangestuurd op basis van dynamische uurprijzen.

  Laadt jouw thuisbatterij op met stroom uit het net tijdens de uren dat stroom goedkoop is? En levert jouw batterij terug aan het net op de duurdere momenten? Dan wordt jouw thuisbatterij slim aangestuurd op dynamische energieprijzen.
  Heb je alleen een thuisbatterij om je eigen zonne-energie op te slaan? Of gebruik je de Zonneplan Nexus alleen met de zelfconsumptie-modus? Dan wordt hij niet aangestuurd op basis van stroomprijzen per uur en is het dus geen slimme batterij. De btw-teruggave geldt niet voor deze thuisbatterij.

 • Je hebt een actief dynamisch energiecontract

  Om je thuisbatterij slim aan te kunnen sturen op uurprijzen is en dynamisch energiecontract noodzakelijk.
  Je gaat slim handelen met jouw stroom en dit kan niet als jouw stroomprijs de hele dag gelijk is, zoals bij een vast of variabel energiecontract.

 • Het energiecontract en de thuisbatterijfactuur staan op dezelfde naam; via deze persoon wordt ook de btw-teruggave geregeld.

  Alles moet op 1 naam staan, dus zowel het energiecontract als de factuur van de batterij staan op naam van de persoon die ook de btw-teruggave aanvraagt. Vooral het energiecontract is er eentje om rekening mee te houden. Die moet je mogelijk omzetten om gebruik te kunnen maken van de btw-teruggave.

 • De mogelijkheid voor een nieuw btw-nummer

  Er moet de mogelijkheid zijn om een btw-nummer voor je aan te vragen. Heb jij al een actief btw-nummer als zzp’er of voor verhuur van je vakantiewoning? Dan zijn er alternatieven via een partner of een stille maatschap. Na het plaatsen van de bestelling van jouw Zonneplan Nexus thuisbatterij start je de btw-check. Zo weet je direct of je de btw terug kunt krijgen. Ook zonder btw-teruggave is de thuisbatterij een gunstige investering, maar kom je niet in aanmerking voor btw-teruggave en wil je er toch vanaf zien, dan kun je altijd kosteloos annuleren.

 • Je gebruikt de thuisbatterij dus niet alleen voor opslag van eigen zonnestroom

  Als je de de thuisbatterij alleen voor opslag van eigen zonnestroom inzet en geen stroom verkoopt aan het net, dan is geen zakelijke activiteit en je gebruikt de batterij alleen privé. Voor de btw wordt je dus niet als ondernemer gezien en je  kunt de btw dus ook niet terugvragen.

  Gebruik je de Zonneplan Nexus thuisbatterij dus alleen voor zelfconsumptie van eigen zonnestroom dan geldt de btw-teruggave niet.

Wanneer is btw-teruggave niet mogelijk?

Teruggave van de btw is niet mogelijk bij iedere thuisbatterij.

 • Wil je de batterij alleen inzetten voor het opslaan van je eigen zonnestroom voor later verbruik in huis? Dan wordt je niet gezien als een ondernemer voor de Belastingdienst en je hebt daardoor geen recht op btw-teruggave.

Er zijn 2 situaties waarin de btw-teruggave niet interessant is. Je gebruikt jouw thuisbatterij wel voor handel in stroom, maar…

 • Je hebt al een actief btw-nummer of je maakte al eens gebruik van de KOR (bijvoorbeeld voor de btw-teruggave bij zonnepanelen) en je hebt geen partner.
 • Jij hebt al een actief btw-nummer of maakte gebruik van de KOR (bijvoorbeeld voor de btw-teruggave bij zonnepanelen), je partner heeft al een actief btw-nummer of maakte gebruik van de KOR én jullie hebben samen al eens gewerkt met een stille maatschap, bijvoorbeeld voor btw-teruggave voor zonnepanelen (KOR). Er zijn nu helaas geen opties meer om de btw op een andere manier terug te kunnen vragen.

Toch nog vragen over de mogelijkheden in jouw situatie? Bel onze btw-partner; De Centrale btw-teruggave via telefoonnummer 085 48 66 900.

 

Vragen over de btw-teruggave voor thuisbatterij

 • Wanneer krijg ik de btw-teruggave op mijn rekening?

  De btw-teruggave voor jouw thuisaccu wordt doorgaans binnen 6 tot 8 maanden na aanmelding bij de Belastingdienst rechtstreeks op je rekening gestort. De exacte duur varieert omdat de btw-aangifte pas in de maand na het kwartaal ingediend kan worden. De Belastingdienst heeft soms wat extra tijd nodig om de aangifte te beoordelen, daarom kan het in sommige gevallen iets langer duren.

 • Ik heb al eerder btw teruggekregen bij de aanschaf van zonnepanelen, krijg ik dan nu weer btw terug?

  Als je al eerder btw hebt teruggekregen voor bijvoorbeeld zonnepanelen, dan is het niet mogelijk om via jou zelf de btw opnieuw terug te krijgen. Wellicht zou de btw via of samen met jouw partner teruggevraagd kunnen worden. Volg het btw-teruggave formulier om te bepalen of we de btw kunnen terugvragen in jouw geval. Om uit te sluiten of de btw teruggevraagd kan worden verwijzen wij de klanten door naar onze accountants; De Centrale btw-teruggave.

 • Moet ik rekening houden met de btw op de thuisbatterij bij de aangifte inkomstenbelasting?

  Nee, bij de aangifte inkomstenbelasting hoef je geen rekening te houden met de thuisbatterij. De btw-aangifte is een geheel andere belastingsoort en dat blijft gescheiden van je aangifte inkomstenbelasting (voor de inkomstenbelasting ben je ook geen ondernemer door de thuisbatterij).

 • Waar krijg ik precies de btw van terug?

  Alle onderdelen van de thuisbatterijfactuur zijn terug te vragen bij de Belastingdienst. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Fysieke batterij en benodigde materialen
  • Installatiewerkzaamheden
  • Aanpassingen in de meterkast

   

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij heeft veel kennis over onder andere zonnepanelen, thuisbatterijen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: