Thuisbatterij voor zonnepanelen

Iris Folkers
Door: Iris Folkers

In de veranderende wereld van duurzame energie wordt de opslag van zonnestroom vaak gezien als dé volgende stap in de energietransitie. Thuisbatterijen voor zonnepanelen spelen hier een rol in. Je huis wordt namelijk meer zelfvoorzienend in energieverbruik. Maar met de huidige Nederlandse wet- en regelgeving is een batterij voor het opslaan van zonne-energie financieel niet voordelig. Er zijn andere manieren om meer rendement te behalen met een thuisbatterij.

De Zonneplan Nexus thuisbatterij gaat nog een stapje verder dankzij Zonneplan Powerplay. Ben je benieuwd naar deze thuisbatterij? Lees onderaan de pagina hoe je nog meer kunt verdienen en optimaal gebruik kunt maken van groene stroom met de Zonneplan Nexus thuisbatterij. We geven we je in dit artikel alle informatie over thuisbatterijen voor zonnepanelen.

Hoe werkt een thuisbatterij voor zonnepanelen?

Een thuisbatterij voor zonnepanelen slaat stroom op om op een later moment te gebruiken. Wanneer je zonnepanelen meer opwekken dan je in huis gebruikt, wordt de extra stroom opgeslagen in je accu. Daardoor kun je je eigen groene stroom gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt.

Voordelen van een thuisbatterij voor zonnestroom

Aan het overwegen of een thuisbatterij voor zonne-stroom de beste optie is voor jou? Wij hebben de voordelen voor je op een rijtje gezet: 

 • Verduurzamen: met een thuisbatterij verdubbel je het verbruik van je eigen groene zonne-energie.
 • Minder afhankelijk van je energieleverancier: omdat je gebruik maakt van je eigen stroom, ben je minder afhankelijk van je energiemaatschappij. Je hoeft minder elektriciteit te kopen wat kosten scheelt.  
 • Overbelasting op het net: een thuisbatterij voor zonnepanelen zorgt gedeeltelijk voor minder overbelasting op het net.   

Nadelen thuisbatterij voor zonnestroom

Een thuisbatterij voor zonnestroom klinkt voor velen als dé oplossing om energie op te slaan als je zonnepanelen meer opwekken dan je zelf nodig hebt. Er zitten een aantal nadelen aan een accu voor zonnepanelen.

 • Volledig zelfvoorzienend is niet haalbaar: waar je in Nederland met zonnepanelen ongeveer voor 30% in je eigen stroombehoefte voorziet, is dat met een thuisbatterij voor zonnestroom ongeveer 70%. In de wintermaanden schijnt er weinig zon en leveren je zonnepanelen te weinig energie om de batterij vol te laden. Een accu heeft de capaciteit om energie voor een aantal dagen op te slaan. Het is niet mogelijk om de overtollige energie die in de zomer wordt opgewekt, op te slaan voor gebruik in de winter. Dit betekent dat je in de wintermaanden nog steeds afhankelijk bent van je energieleverancier.
 • Een thuisbatterij fungeert niet standaard als noodvoorziening: veel mensen denken dat een thuisbatterij fungeert als noodvoorziening. Dit is niet het geval. Hiervoor heeft je omvormer een off grid/ back up uitgang nodig, moeten er extra kabels worden aangelegd en heb je een automatische omschakelaar nodig zodat je huis losgekoppeld wordt van het elektriciteitsnet bij stroomuitval. Om dit te bewerkstelligen kunnen de kosten oplopen tot in de honderden euro’s. Stroomuitval op het Nederlandse net komt eigenlijk nooit voor.
 • Het is een flinke investering: een thuisbatterij voor zonnestroom is een hoge investering in verhouding tot het rendement dat ermee wordt behaald. De terugverdientijd beslaat namelijk tientallen jaren, waardoor het de investering niet waard is.
 • Je laat geld liggen: er zijn op dit moment thuisbatterijen die veel meer rendabel zijn; je kunt batterijen inzetten om te handelen met stroom.

Besparen met een thuisaccu voor zonnestroom

Als je een thuisaccu aanschaft wil je ook weten wat het oplevert. Een thuisbatterij van 10 kWh kost gemiddeld tussen de €5000 en €8000. Ben je benieuwd waar deze kosten uit bestaan? Lees dan deze pagina over de kosten van een thuisbatterij.

Volgens de Consumentenbond is een thuisbatterij voor zonnepanelen op dit moment nog niet rendabel. Dit heeft te maken met de salderingsregeling. Deze regeling stelt zonnepanelen-eigenaren in staat om de elektriciteit die ze aan het net leveren weg te strepen tegen de elektriciteit die ze afnemen. Door de huidige salderingsregeling is er een laag financieel voordeel in het zelf gebruiken van zonnestroom uit je batterij ten opzichte van terugleveren aan het elektriciteitsnet. Daarbij komen de kosten voor een thuisbatterij, die niet opwegen tegen de mogelijke besparingen van een batterij voor zonnepanelen.

Subsidies

Er zijn in Nederland nog geen subsidies voor thuisbatterijen. Er wordt wel vaker gepleit voor subsidies. In landen zoals Duitsland en Australië zijn er al wel subsidies beschikbaar.

Hoe kies ik de juiste thuisbatterij?

Ben je geïnteresseerd in een thuisbatterij? Dan zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Capaciteit

De capaciteit van een batterij betreft de hoeveelheid energie die in een batterij opgeslagen kan worden. Wat voor jou de beste thuisbatterij is verschilt per situatie. Heb je bijvoorbeeld wel of geen zonnepanelen? En wat voor type energiecontract heb je? Een batterij met een capaciteit van 10 kWh, 15 kWh en 20 kWh levert een goed rendement op. Wil je weten wat voor jou de beste capaciteit is, dan raden we aan om advies te winnen bij een thuisbatterij specialist.

Vermogen

Met vermogen wordt de snelheid bedoelt waarmee de batterij geladen of ontladen kan worden. Op dit moment zit de grens voor omvormers op 10 kW, waardoor een batterij met een groter vermogen geen hoger rendement heeft.

Aansturing

Hoe efficiënt je systeem werkt is afhankelijk van hoe de batterij wordt aangestuurd. Het rendement van een batterij wordt bepaald afhankelijk van op wat voor energiemarkt je batterij actief is. Onvoldoende inzet van de batterij op rendabele markten heeft als gevolg dat de batterij niet wordt terugverdiend. Het besturingssysteem van de batterij zorgt ervoor dat je batterij op het juiste moment wordt opgeladen en ontladen. Dit is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat je batterij wordt opgeladen tijdens een overschot aan zonne-energie en wordt ontladen tijdens piekmomenten of wanneer er veel zonlicht is.

Meer verdienen dan met zonne-stroom?

Een thuisbatterij voor zonnepanelen: klinkt als dé oplossing om energie te besparen en groene energie op te slaan. Echter blijkt dat er andere soorten thuisbatterijen zijn die nog meer voordelen bieden, zoals de Zonneplan thuisbatterij. Deze thuisbatterij behaalt een veel hoger rendement, je slaat meer hernieuwbare energie op, namelijk zonne- én windenergie, stabiliseert het energienet en helpt mee aan het versnellen van de energietransitie.

 • Hoe lang kan een thuisbatterij stroom opslaan?

  Afhankelijk van de capaciteit van een accu en je stroomverbruik kan stroom een paar uur, tot een paar dagen in een batterij blijven zitten. Volgens Milieu Centraal verbruikt een gemiddeld Nederlands huishouden 6,8 kWh per dag. Deel je dit door 24, dan kom je uit op een stroomverbruik van 0,283 kWh per uur. Stel je hebt een batterij met een capaciteit van 10 kWh, dan ziet de berekening er zo uit: 10 kWh/0,283 kWh = 35,34 uur (1,47 dagen). Heb je een batterij met een capaciteit van 10 kWh, dan slaat je accu dus ongeveer 1,5 dag stroom op. Natuurlijk is dit een grove schatting, en zul je op verschillende momenten meer of minder stroom verbruiken. Het is niet mogelijk om in de zomermaanden energie op te slaan voor gebruik in de winter.

 • Hoe duur is een thuisbatterij voor zonnepanelen?

  Een thuisbatterij van 10 kWh kost gemiddeld tussen de €5000 en €8000. Afhankelijk van de capaciteit en kwaliteit van een batterij worden verschillende prijzen gehanteerd.

 • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een thuisbatterij?

  Een thuisbatterij kan ook aangestuurd worden zonder zonnepanelen. Het levert zelfs meer rendement op dan een thuisbatterij die alleen gebruikt wordt voor het opslaan van zonne-stroom. Dit betekent dat er geen specifiek aantal zonnepanelen vereist is om een thuisbatterij effectief te gebruiken.

Iris Folkers

Iris Folkers

Online Marketeer

Iris Folkers is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Ze heeft een brede interesse, maar is voornamelijk gespecialiseerd in energiebesparing en thuisbatterijen.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: