Hoeveel stroom verbruikt een tijdschakelaar?

Romy Bartelink

Romy Bartelink

Laatst bewerkt:

Een tijdschakelaar helpt met het besparen van stroom, omdat je apparaat om een bepaalde tijd wordt ingeschakeld. Maar hoeveel stroom verbruikt dit handige apparaat eigenlijk? In dit artikel duiken we dieper in op het stroomverbruik van tijdschakelaars, de factoren die het energieverbruik beïnvloeden en hoe jij kan gaan besparen op jouw energieverbruik.

Hoeveel kWh verbruikt een tijdschakelaar?

Een tijdschakelaar is niet alleen een handig hulpmiddel om energie te besparen door apparaten op specifieke tijdstippen in- en uit te schakelen, maar het draagt ook bij aan een duurzamere energiehuishouding door zijn efficiënte energieverbruik. Gemiddeld verbruikt een tijdschakelaar slechts ongeveer 8,76 kWh per jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat voor type tijdschakelaar het is en welk apparaat je aansluit.

Lees meer over hoeveel andere apparaten verbruiken.

Op welke manier bespaar je met een tijdschakelaar?

Een tijdschakelaar helpt energie te besparen door apparaten automatisch in- en uit te schakelen volgens een ingesteld schema. Je apparaten hebben geen sluipverbruik en worden efficiënt gebruikt. Dit voorkomt onnodig energieverbruik, verbetert de efficiëntie en kan uiteindelijk leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Dit noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Het energieverbruik van een tijdschakelaar wordt beïnvloed door verschillende factoren.

 • Type tijdschakelaar: verschillende types tijdschakelaars hebben verschillende energieverbruiken. Bijvoorbeeld, een analoge tijdschakelaar kan minder energie verbruiken dan een digitale tijdschakelaar met een ingebouwd display en andere elektronica.
 • Functies: extra functies zoals een ingebouwde klok, programmeermogelijkheden, aanwezigheidssimulatie, of een Astro-functie (die zich aanpast aan de zonsopgang en zonsondergang) kunnen het energieverbruik van een tijdschakelaar beïnvloeden.
 • Vermogen van aangesloten apparaat: het energieverbruik van de tijdschakelaar kan variëren afhankelijk van het vermogen van het aangesloten apparaat. Een tijdschakelaar die een apparaat aanstuurt met een hoog vermogen, verbruikt meer dan een tijdschakelaar die een apparaat met een lager vermogen bedient.
 • Gebruikspatroon: afhankelijk van hoe vaak de tijdschakelaar wordt gebruikt en hoe lang deze actief is gedurende een bepaalde periode kan het vermogen van een tijdschakelaar verschillen.

Energieverbruik van een tijdschakelaar verminderen

Er zijn eenvoudige manieren waarop je het energieverbruik van je tijdschakelaar kunt verminderen. Hier zijn praktische tips die je direct kunt toepassen:

 • Kies een energiezuinig model: een energie efficiënt model met een laag stand-by verbruik, die voldoen aan energie-efficiëntieclassificaties verbruikt een stuk minder dan een model die dit niet heeft.
 • Beperk het aantal functies: gebruik alleen functies die je echt nodig hebt. Extra functies kunnen extra stroomverbruik met zich meebrengen.
 • Gebruik een timer met lage stroomvereisten: sommige tijdschakelaars hebben een hoger stand-by verbruik dan andere. Gebruik een tijdschakelaar met een laag stand-by verbruik om onnodig energieverlies te voorkomen.
 • Efficiënte schakeltijden: optimaliseer de schakeltijden van de tijdschakelaar zodat deze alleen stroom doorlaat naar het aangesloten apparaat wanneer dat echt nodig is. Vermijd overbodige in- en uitschakelingen die extra energie kunnen verbruiken.
 • Schakel niet-essentiële apparaten uit: sluit alleen apparaten aan op de tijdschakelaar die echt moeten worden geschakeld op specifieke tijdstippen. Niet-essentiële apparaten kunnen beter rechtstreeks worden uitgeschakeld.

Lees meer over stroom besparen.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel stroom verbruikt een tijdschakelaar in vergelijking met andere apparaten

Er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel stroom een tijdschakelaar verbruikt. Het type, verschillende functies, het vermogen van het aangesloten apparaat, etc. Gemiddeld verbruikt een tijdschakelaar ongeveer 8,76 kWh per jaar. Een apparaat dat ongeveer hetzelfde vermogen heeft is een telefoonoplader. Gemiddeld verbruikt een telefoonlader per jaar 4,5 kWh. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe vaak je jouw telefoon moet opladen en hoe efficiënt jouw lader is.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een tijdschakelaar

Wanneer jouw tijdschakelaar 8,76 kWh per jaar verbruikt heb je 1 zonnepaneel nodig.

Bij Zonneplan maken we gebruik van panelen met een vermogen van 440 Wattpiek. Vanwege weersinvloeden halen de panelen echter zelden hun maximale opbrengst, daarom rekenen we altijd met een lagere opbrengst van 387 Wattpiek per paneel.

Om 8,76 kWh op te wekken, heb je dus: 8,76 / 387 = 0,02 zonnepaneel nodig.

Kortom met 1 zonnepaneel kan je gemakkelijk voldoende stroom opwekken voor een tijdschakelaar.

Lees meer over hoeveel andere apparaten verbruiken.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een tijdschakelaar

 • Verbruikt een tijdschakelaar zelf stroom?

  Ja, een tijdschakelaar verbruikt meestal een kleine hoeveelheid stroom, zelfs wanneer hij niet actief is in het schakelen van aangesloten apparaten.

 • Hoeveel stroom verbruikt een tijdschakelaar?

  Het stroomverbruik van een tijdschakelaar varieert afhankelijk van het merk, model en de functionaliteit ervan. Over het algemeen verbruiken tijdschakelaars echter zeer weinig energie, vaak minder dan 1 watt, dus 8,76 kWh per jaar.

 • Hoe kan ik het energieverbruik van een tijdschakelaar verminderen?

  Om het energieverbruik van een tijdschakelaar te verminderen, kun je kiezen voor een energiezuinig model, het aantal functies beperken, efficiënte schakeltijden kiezen en niet-essentiële apparaten uitschakelen.

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.