Hoeveel stroom verbruikt een elektrische auto?

Romy Bartelink

Romy Bartelink

Laatst bewerkt:

Met de groeiende interesse in elektrische auto’s en het dagelijkse woon-werkverkeer dat stijgt, is het voor mensen die streven naar een groenere toekomst en graag willen besparen interessant om bij te houden wat hun elektrische auto verbruikt.

Dit artikel vertelt je hoe het energieverbruik van elektrische auto’s worden beïnvloed en hoe jij kunt besparen.

Hoeveel kWh verbruikt een elektrische auto?

Het energieverbruik van een elektrische auto is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het specifieke model van de auto, de rijomstandigheden, het rijgedrag van de bestuurder, de buitentemperatuur en het gebruik van de verwarming of airconditioning. Over het algemeen verbruikt een elektrische auto gemiddeld ongeveer 15 tot 30 kilowattuur (kWh) per 100 kilometer. Dit kan echter variëren, dus het is het beste om de specifieke gegevens van het voertuig te weten voor een goed beeld van het energieverbruik.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Dit noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

grafiek die toont op welke uren je goedkoop je apparaten aan kunt zetten met dynamische energie

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Slim laden

Als je geld wilt besparen en een elektrische auto hebt gaat een slimme laadpaal jou misschien wel de grootste besparing opleveren. Een slimme laadpaal maakt het mogelijk om je EV te laden op de goedkoopste momenten. Dit is mogelijk in combinatie met een dynamisch energiecontract. Met Zonneplan Energie krijg je toegang tot de stroomprijs per uur. Plan je laadsessie in tijdens de goedkope momenten en bespaar aanzienlijk op je laadkosten.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Het energieverbruik van een elektrische auto wordt beïnvloed door verschillende factoren.

 • Rijgedrag: Rijgedrag waarbij snel versneld en hard geremd wordt, kan leiden tot een hoger energieverbruik.
 • Rijomstandigheden: Rijden op heuvelachtig terrein of in druk verkeer met veel stops en starts verhoogt het energieverbruik.
 • Kenmerken: Het gewicht, de luchtweerstand, de banden en de efficiëntie beïnvloeden allemaal hoeveel energie de auto verbruikt.
 • Temperaturen: Koude buitentemperaturen leiden tot een hoger energieverbruik omdat de batterij minder efficiënt werkt en meer energie nodig heeft om op te warmen.
 • Zuinigheid van het model: hoe zuinig een auto is bepaalt hoeveel kilometer je kunt rijden op 1 liter benzine of 1 kWh. Hoe minder brandstof of kWh een auto nodig heeft per kilometer hoe zuiniger hij is. Als je kijkt naar wat zuinig is om te rijden, dan is 1 kWh op 15 km zuinig en 1 kWh op 2 km onzuinig. De gemiddelde elektrische auto heeft ongeveer 17 kWh nodig om 100 km te kunnen rijden. Dat is dus ongeveer 1 kWh op 6 km.

Energieverbruik van een elektrische auto verminderen

Om het energieverbruik van een elektrische auto te verminderen, kun je verschillende dingen doen.

 • Rijgedrag: het optimaliseren van je rijgedrag. Dit betekent dat je soepel versneld, weinig onnodig remt en een constante snelheid aanhoudt, wat helpt om energie-efficiënter te rijden.
 • Bandenstatus: het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je banden in goede staat zijn en de juiste bandenspanning hebben. Goed onderhouden banden met de juiste druk verminderen de rolweerstand, wat resulteert in minder energieverlies tijdens het rijden.
 • Climate control: verder kan het verminderen van het gebruik van airconditioning en verwarming helpen om het energieverbruik te verlagen.

Door deze tips toe te passen, kun je het energieverbruik van je elektrische auto verminderen en tegelijkertijd de levensduur van de batterij verlengen.

Lees meer over de mogelijkheden om in jouw dagelijks leven te kunnen besparen.

Ontdek dynamische energietarieven

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische auto.

Bij Zonneplan maken we gebruik van panelen met een vermogen van 440 Wattpiek. Vanwege weersinvloeden halen de panelen echter niet altijd hun maximale opbrengst, daarom rekenen we altijd met een lagere opbrengst van 387 Wattpiek per paneel.

Gemiddeld zijn er 5 zonnepanelen nodig om jouw elektrische auto volledig te laden met zelf opgewekte zonnestroom. Dit is berekend op basis van 10.000 km per jaar, een verbruik van 1.900 kWh per jaar en zonnepanelen van 440 Wp.

Veelgestelde vragen over het stroomverbruik van een elektrische auto.

 • Hoeveel kan je besparen als je slim jouw elektrische auto laadt?

  Door te laden met **dynamische energieprijzen** kan je veel besparen. Gemiddeld bespaar je €0,15 per kWh door te laden met dynamische energieprijzen. Wanneer je elektrische auto een verbruik heeft van 5 kilometer per 1 kWh dan kom je tot de volgende besparingen:

  Kilometers per jaar Besparingen
  9.000 €270
  11.000 €330
  13.000 €390
  15.000 €450
  17.000 €510
  19.000 €570
  21.000 €630

  Lees meer over slim laden en besparen.

 • Hoe kan ik besparen op mijn laadkosten?

  Als je geld wilt besparen en een elektrische auto hebt gaat een slimme laadpaal jou misschien wel de grootste besparing opleveren. Een slimme laadpaal maakt het mogelijk om je EV te laden op de goedkoopste momenten. Dit is mogelijk in combinatie met een dynamisch energiecontract. Met Zonneplan Energie krijg je toegang tot de stroomprijs per uur. Plan je laadsessie in tijdens de goedkope momenten en bespaar aanzienlijk op je laadkosten.

 • Is de Zonneplan laadpaal geschikt voor mijn elektrische auto?

  De laadpaal van Zonneplan is geschikt voor bijna alle elektrische auto’s. Op de automerken pagina vind je een overzicht van alle merken en modellen waarvoor de laadpaal van Zonneplan geschikt is. Per merk en model vind je ook informatie over hoe en hoeveel je bespaart met slim laden. Ga jij ook meer besparen?

Romy Bartelink

Romy Bartelink

Marketingmedewerker

Romy is één van de auteurs op de website van Zonneplan. Met haar passie en interesse voor duurzaamheid en haar kennis door de Zonneplan Academy kan ze schrijven over alle producten van Zonneplan.

Opgeleid in de Zonneplan Academy

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.