Energieopslag

Zonneplan organiseert live vraag-antwoordsessie over thuisbatterijen

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
5 februari 2024

Wij organiseren woensdag 7 februari om 14:00 uur een live vraag-antwoordsessie over thuisbatterijen. Drie weken geleden introduceerden we onze eigen thuisbatterij Nexus en we signaleerden al snel dat er nog veel vragen omtrent het thema zijn. In de Q&A, die live wordt uitgezonden op het YouTube-, Facebook– en Instagramkanaal van Zonneplan geeft business developer Jochem van Vuren antwoord op de meest prangende vragen.

“Waar de thuisbatterij ‘an sich’ al bepaald nog geen gemeengoed is in Nederland, hebben we gemerkt dat onze specifieke propositie nog veel meer vragen oproept”, aldus Van Vuren. “Zo rendeert de Nexus evengoed met als zonder zonnepanelen, iets waar velen zich nog weinig bij kunnen voorstellen. Ook krijgen we veel vragen over het Powerplay energieplatform dat de batterij aanstuurt. In een sessie van ongeveer drie kwartier proberen we op zoveel mogelijk vragen antwoord te geven.”

Thuisbatterij met ‘revolutionair rendement’

De Nexus thuisbatterij werd op 17 januari door Zonneplan geïntroduceerd als de thuisbatterij met een ‘revolutionair rendement’. Dat zit ‘m erin dat deze batterij niet uitsluitend wordt ingezet voor het opslaan van eigen zonnestroom. Om een maximaal rendement te behalen stuurt Zonneplan de batterijen aan op basis van onbalans op het elektriciteitsnet. Door stroom op te slaan bij een overschot op het net en weer terug te leveren bij een tekort, kunnen geïnstalleerde thuisaccu’s gezamenlijk de balanceringsrol van gascentrales (gedeeltelijk) overnemen. De vergoedingen hiervoor lopen hoog op. waardoor de Nexus volgens Zonneplan al binnen vijf tot zes jaar is terugverdiend.

Nog onbekend

Dat deze innovatie veel vragen oproept, is niet geheel verrassend. Slechts zo’n vijfduizend huishoudens in Nederland hebben tot dusver een thuisbatterij. Die worden vooral ingezet voor het opslaan van zelfopgewekte zonnestroom, wat financieel gezien niet of nauwelijks iets oplevert, zolang de salderingsregeling geldt. Voor het gros van Nederland zal de thuisbatterij dan ook nog onbekend zijn. Desondanks verwacht een op de vijf Nederlanders in de komende vijf jaar een accu aan te schaffen, zo onderzocht Zonneplan eerder.

Frank Breukelman

Frank Breukelman

PR specialist

Frank Breukelman is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn interessegebied ligt voornamelijk bij (dynamische) energie, duurzaamheid en (elektrische) mobiliteit.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
48 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer