Energie

Update Zonneplan app: live inzicht in energiekosten!

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
15 mei 2023

Versie 4.0.0 van de Zonneplan app staat live en daarmee wordt gehoor gegeven aan een wens van een groot gedeelte van de energieklanten van Zonneplan. In deze versie is een aantal wijzigingen doorgevoerd, waarvan de belangrijkste het toevoegen van live inzicht in de energiekosten is. We leggen hieronder de details uit van de nieuwste functionaliteiten.

Wat is er allemaal nieuw?

Laten we eerst de wijzigingen per 15 mei op een rijtje zetten. De volgende zaken zijn sinds de update allemaal aan de app toegevoegd:

  • Live inzicht in verbruikskosten van stroom en gas;
  • Optie om kosten te tonen met of zonder energiebelasting;
  • Tool op het dashboard om een reeks voordelige uren te tonen;
  • Tool op het dashboard om te zien hoeveel uren je een wasmachine of vaatwasser moet uitstellen om in goedkope uren te draaien;
  • Aantal decimalen van centen zijn instelbaar via voorkeuren;
  • Aparte tabs voor stroom en gas om sneller te kunnen navigeren;
  • Klanten met de Zonneplan One-omvormer zien standaard hun zonvoorspelling in de uurprijsgrafiek.

Live energiekosten

De meest in het oog springende aanpassing is dat je voortaan live ziet wat jouw stroom- en gasverbruik je per dag, maand en jaar gekost heeft. Dit was op social media en via email een van de meestgestelde vragen die we van klanten ontvingen.

Hoe werkt het?

In de app vind je nu een apart scherm voor stroom en gas. In deze verbruiksschermen vind je een bedrag met je verbruikskosten. Deze kosten zijn de inkoopkosten voor stroom of gas. Dat betekent dat het de inkoopprijs, handling fee en btw betreft. De energiebelasting kan je zelf in- of uitschakelen met de toggle onderaan de pagina. Zo kan je het bedrag ook eenvoudig controleren op je energierekening, omdat de energiebelasting op je rekening altijd een vast bedrag is met 1/12e deel van je jaarverbruik.

Het bedrag dat je in de app ziet past zich aan op de periode die jij selecteert. Zo kan je ervoor kiezen om per dag, maand of jaar je verbruikskosten te bekijken.

Teruglevering met zonnepanelen

Neem je niet alleen stroom af, maar lever je dankzij je zonnepanelen ook stroom terug aan het net? Dan loopt je rekening in de app ook terug. We tonen het aantal teruggeleverde kilowatturen met je gemiddelde terugleverprijs. Maar wanneer je op jaarbasis meer teruglevert dan afneemt, dan mag je – conform de salderingsregeling – niet alle energiebelasting verrekenen. Daarom passen we bij een verwacht overschot aan teruglevering op jaarbasis een fictieve correctie toe op de terugleverprijs die we in de app tonen. Schakel de toggle ‘energiebelasting’ uit om de daadwerkelijke marktprijs voor je afgenomen en teruggeleverde stroom te kunnen zien.

Voor de live energierekening houden we rekening met jouw ingevulde verwachte verbruik en teruglevering op jaarbasis. Je kan deze verwachting altijd bijstellen in de app onder het kopje ‘Energiecontract’.

Hoe zie ik dit terug op mijn factuur?

Je kan nu ook heel gemakkelijk je factuur controleren met de prijs die je in de app ziet staan. Op de factuur zie je de inkoopkosten stroom en gas. Die kosten zijn gelijk aan het bedrag van jouw maandelijkse energiekosten in de app zonder energiebelasting. Energiebelasting staat altijd apart onder de vaste kosten op de factuur. Zorg dus dat je de energiebelasting uitzet met de toggle onderaan de pagina.

De overige vaste kosten zoals leveringskosten, netbeheerkosten en vermindering energiebelasting zitten hier niet in. De live energiekosten tonen alleen je verbruikskosten.

Plan je stroomverbruik nog slimmer

Verder vind je op het homescherm van de app voortaan een nieuwe tool om die je helpt nog gemakkelijker je stroomverbruik te verplaatsen. In het overzicht van de uurprijzen kun je namelijk het aantal goedkoopste uren selecteren waarvan je de prijs wilt zien. Dus stelt dat je de wasmachine wilt inplannen en weet dat deze drie uur draait, dan klik je op ‘3’ en selecteert de app automatisch de drie goedkoopste opeenvolgende uren. Daarnaast staat een klok die toont hoeveel uren je de wasmachine moet uitstellen om in de goedkoopste uren te draaien.

Zonvoorspelling

Een andere aanpassing geldt specifiek voor klanten met zonnepanelen van Zonneplan én een Zonneplan One-omvormer. In dat geval vind je nu ook standaard je zonvoorspelling in het dashboard terug. De gele doorzichtige balken in het dashboard tonen je de voorspelling van jouw opwek in die uren. Zo kan je ook rekening houden met jouw eigen gratis zonnestroom wanneer je het draaien van de was of het opladen van een elektrische auto wilt inplannen.

Aantal decimalen instellen

Tot slot een kleine wijziging voor wie graag zo nauwkeurig mogelijk inzicht wil in de cijfers. Bij de voorkeuren in de app kan je vanaf nu namelijk zelf kiezen hoeveel decimalen je wilt zien bij alle bedragen die in de app getoond worden. Zo zie je dat 0,255 en 0,264 allebei afgerond worden naar 0,26, terwijl het eerste uur in de praktijk toch nog nét iets goedkoper is.

Met deze updates van de Zonneplan app hopen we je nóg beter te helpen gebruik te maken van écht groene stroom op de momenten dat deze beschikbaar is. Verder blijven we de app natuurlijk verbeteren en staan we open voor suggesties. Meld je aan voor het Zonneplan klantenpanel en geef je mening!

93 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer