Energie

Statement: Progressieve partijen zouden dynamische energiecontracten moeten toejuichen

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
15 juni 2023

Wij roepen progressieve partijen op de voordelen van dynamische energiecontracten te onderschrijven. Dit naar aanleiding van recente opmerkingen van D66-Kamerlid Raoul Boucke over de noodzaak van een financiële bijsluiter bij deze contractvorm. Volgens ons zou een progressieve partij als D66 juist deze innovatieve aanpak van energieverbruik moeten omarmen, zowel vanwege de financiële besparingen voor de consument als de voordelen voor het klimaat.

“Dynamische prijzen stimuleren het gebruik van stroom op momenten dat deze volop door windmolens en zonnepanelen wordt opgewekt, terwijl gebruikers uren met veel gas- en kolengestookte stroom op het net juist mijden. Zeker de progressieve, klimaatambitieuze partijen zullen toch ook inzien dat deze ‘demand response’ nodig is om de energietransitie te doen slagen”, zegt onze woordvoerder Frank Breukelman. Hij voegt eraan toe dat Zonneplan-klanten bovendien een stuk minder gas verbruiken: liefst 23 procent minder dan de rest van de markt in 2022. “Dat komt doordat klanten met live verbruiks- en kosteninzicht meteen de financiële gevolgen van hun gasverbruik zien en hun gedrag daarop aanpassen.”

Risico’s worden overdreven

Bij Zonneplan verbazen we ons erover dat dit voordeel van het dynamische energiecontract ook door de klimaatambitieuze partijen niet benoemd wordt. In plaats daarvan waarschuwen ze voor het risico op plotselinge prijsstijgingen. Woordvoerder Breukelman is het ermee eens dat consumenten zich er vooraf van bewust moeten zijn dat de prijzen niet vaststaan en dat de gasprijs in de winter bijvoorbeeld vaak hoger is dan in de zomer. Het idee van een financiële bijsluiter klinkt daarbij als geen overbodige luxe, maar creëert volgens ons de verkeerde beeldvorming.

Breukelman: “Een proactieve waarschuwing wekt de suggestie dat de consument groot gevaar loopt, terwijl dat in de praktijk niet het geval is. Wanneer de marktprijzen al oplopen, dan vertaalt zich dat, weliswaar met enige vertraging, vanzelf ook in de prijzen van variabele en vaste contracten. Daar komt dan nog een flinke risico- en winstmarge bovenop, wat het grote verschil met de gemiddelde dynamische prijzen verklaart.”

Tot ruim 60 procent goedkoper

Op onze website houden we de gemiddelde stroom- en gasprijs van onze klanten per maand bij. Ook tonen we het tarief dat de gemiddelde Nederlander volgens het CBS in diezelfde maand betaalde. De afgelopen twaalf maanden lag de landelijk gemiddelde stroomprijs onafgebroken boven het gemiddelde dynamische tarief, met een piekverschil van liefst 63 procent in oktober. Voor de gasprijs geldt hetzelfde, enkel in augustus 2022 ontliepen de dynamische en de ‘vaste’ gasprijs elkaar nauwelijks, terwijl het verschil in oktober liefst 69 procent was. Deze verschillen tonen aan dat een waarschuwing voor mogelijke prijsstijgingen van specifiek dynamische tarieven overbodig is.

24 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer