Energie

Groningers bijna kwart van inkomen kwijt aan energie, laagste energiequote in Flevoland

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
25 november 2022

De gestegen energiekosten hakken er bij inwoners van de provincie Groningen het hardst in. Met hun relatief grote en oude woningen en lage gemiddelde inkomen zijn zij liefst 23,6 procent van hun inkomen kwijt aan de energierekening. Ook de andere noordelijke provincies scoren hoog, terwijl Flevolanders er juist het meest genadig van afkomen. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van CBS-gegevens.

Zonneplan berekende per gemeente en provincie de gemiddelde maandelijkse energiekosten en zette dat af tegen het besteedbaar inkomen per huishouden, gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling. Waar Friesland, Drenthe en Groningen tot een energiequote van meer dan 22 procent komen, gaat het in Flevoland om ‘slechts’ 15 procent. Ook in de overige drie Randstadprovincies valt dit getal relatief gezien nog mee. Zo houdt een Utrechter na betaling van de energierekening liefst 679 euro meer over dan iemand uit Groningen. Desondanks is het overal alle hens aan dek, want al bij een energiequote van 10 procent sprake spreken we van zogeheten ‘energiearmoede’.

Hoogste energiequote in Pekela

Al inzoomend blijkt dat men in de Groningse gemeente Pekela het grootste deel van het inkomen kwijt is aan gas en stroom: liefst 28,3 procent. Zij houden ook in absolute zin het minst over. Na Pekela volgt De Wolden in Drenthe. Al met al komen vijftien van de 25 gemeenten met de hoogste energiequote uit Drenthe, Groningen of Friesland.

Aan de goede kant van de ranglijst vinden we onze hoofdstad. In Amsterdam is de energiequote met 13,7 procent het laagst van heel Nederland. Een combinatie van een relatief hoog gemiddeld inkomen en relatief kleine (dus energiezuinig te verwarmen) woningen is daarvoor volgens Zonneplan de voornaamste oorzaak. Na Amsterdam volgen Purmerend en Oegstgeest, waar de energiequote ook onder de 15 procent blijft. Slechts drie gemeenten in de top-25 liggen buiten de Randstad. Inwoners van Bloemendaal houden na betaling van de energierekening het meest over.

Besparen met dynamische tarieven

Zonneplan deed dit onderzoek om uit te zoeken in welke delen van Nederland men het meest kan besparen door gebruik te maken van een dynamisch energiecontract. Met zo’n contract verschilt de prijs voor gas dagelijks en de stroomprijs zelfs elk uur, afhankelijk van de markt. De prijzen zijn een dag van tevoren inzichtelijk via een app. De afgelopen twaalf maanden bespaarden gebruikers gemiddeld 24,6 procent aan stroomkosten en 9 procent aan gaskosten ten opzichte van Nederlanders met een vast of variabel contract. Een gemiddeld huishouden in de provincie Drenthe zou daarmee gemiddeld 87 euro per maand besparen, een huishouden in Flevoland zo’n 67 euro.

12 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer