Kenniscentrum

Zonnepanelen recyclen

Vijf vragen over zonnepanelen aan het eind van hun leven

Myrthe Flier
Door: Myrthe Flier

De zonnepanelen liggen op jouw dak en jij geniet van de zonne-energie. Maar wat gebeurt er met de panelen als ze te oud zijn? Kunnen ze direct bij het grof vuil of is er ruimte voor een tweede leven?

Doordat zonnepanelen vatbaar zijn voor een tweede leven, zijn ze niet alleen duurzaam tijdens, maar ook na de berekende levensduur. Veel waardevolle materialen uit afgeschreven zonnepanelen zijn namelijk recyclebaar. Wij geven antwoord op de vijf meest gestelde vragen over zonnepanelen recycling.

1. Hoe lang gaan mijn zonnepanelen mee?

Zonnepanelen kunnen tot 40 jaar op jouw dak liggen. De levensduur die wordt genoemd, is gebaseerd op de periode waarin de zonnepanelen optimaal opbrengsten leveren. Maar net als batterijen verouderen zonnepanelen, ook wel degraderen genoemd. Beetje bij beetje brengen ze minder zonne-energie op. De lengte van de levensduur van zonnepanelen is afhankelijk van de snelheid van deze degradatie.

Ieder merk en type zonnepaneel heeft een andere degradatiesnelheid. Dit varieert tussen de 0,5% en de 2% per jaar. Zonneplan werkt samen met de beste leveranciers en laat alle panelen uitgebreid testen volgens TUV-voorwaarden. Dit zorgt voor hoge kwaliteit zonnepanelen en een lage degradatiesnelheid.

Resultaat: een gegarandeerde levensduur van 25 jaar. Wil jij hier meer over weten? Klik hier voor meer informatie over onze vermogensgarantie.

2. Wie recyclet zonnepanelen?

In de meeste gemeentes kan jij of jouw leverancier oude zonnepanelen inleveren in de milieustraat. Daarnaast zijn een groot aantal zonnepanelenproducenten lid van PV Cycle. PV Cycle is een Europese non-profit organisatie, die gespecialiseerd is in de recycling van zonnepanelen, batterijen en omvormers. Producenten betalen, afhankelijk van hun productie, lidmaatschapsgeld aan PV Cycle. Hierdoor kan PV Cycle de zonnepanelen volgens de Europese richtlijnen recyclen. Ook bestaat er een Nederlands recycling-initiatief: Zonne-energie Recycling Nederland. Deze stichting houdt zich bezig met het milieuvriendelijk verwerken van oude zonnepanelen en omvormers.

3. Hoe worden zonnepanelen gerecycled?

Recyling van zonnepanelen wordt gedaan door alle onderdelen van het paneel los te halen. Vervolgens worden de verschillende materialen gescheiden. Dit zorgt ervoor dat tot 96% van een paneel hergebruikt kan worden.

Zonnepanelen bestaan uit:

Glas

Het glas wordt op dezelfde manier gerecycled als het glas dat u naar de glasbak brengt. Het glas wordt opnieuw versmolten voor bijvoorbeeld glazen, potjes en flessen.

Aluminium

Het aluminium in het zonnepaneel kan vaak 100% gerecycled worden. Aluminium wordt omgesmolten en kan zo oneindig opnieuw gebruikt worden.

Koperdraden

Vaak kunnen deze draden opnieuw worden gebruikt als kabel of koperdraad.

4. Worden omvormers ook gerecycled?

Ieder zonnepanelensysteem maakt gebruikt van een omvormer om de gelijkstroom van de zonnepanelen om te zetten in bruikbare wisselstroom voor jouw apparaten in huis. Ook omvormers hebben een levensduur en zullen naar verloop van tijd vervangen worden. Bij Zonneplan gaan omvormers gemiddeld 8 tot 12 jaar mee en zonnepanelen minimaal 25 jaar. Dit betekent dat jouw omvormer tijdens de levensduur van jouw panelen één keer vervangen moet worden.

Een omvormer wordt net als andere elektrische apparaten gerecycled. Dit betekent dat de bruikbare onderdelen, zoals het koperdraad, er uit worden gehaald. Vervolgens worden overgebleven delen vermalen. De overgebleven deeltjes worden gesorteerd per grondstof. Zo kan bijna alles van de omvormer opnieuw gebruikt worden.

5. Wat zegt de wet over het recyclen van zonnepanelen en omvormers?

Om er voor te zorgen dat zonnepanelen uiteindelijk niet eindigen op een grote afvalberg, zijn er binnen de wet een aantal regels opgesteld.

  • Zo is er in Europa een recycling-programma waarbij kopers van zonnepanelen een verwijderingsbijdrage betalen. Van die bijdrage kunnen de zonnepanelen aan het einde van hun leven gerecycled worden.
  • Daarnaast moeten alle elektronische producten voldoen aan de WEEE wetgeving (Waste Electrical and Electronic Equipment), waarbij het van belang is dat er een financiële regeling is om oude producten op een goede manier te verwerken.