Set van 13 zonnepanelen

Romy Bartelink
Door: Romy Bartelink

Wil je weten hoeveel een set van 13 zonnepanelen, inclusief installatie, kost en wat het oplevert aan energieopbrengst en rendement? Wij leggen het je uit. Wil je direct weten wat de kosten, opbrengsten en wat je rendement gaat zijn? Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan voor 13 panelen op jouw dak.

Offerte voor 13 zonnepanelen aanvragen

13 zonnepanelen opbrengst

De gemiddelde opbrengst van een set met 13 zonnepanelen levert rond de €1358,- op per jaar. Hierbij is gerekend met een kWh-prijs van €0,35 per kWh.

Wat leveren 13 zonnepanelen op?

Zonnepanelen van Zonneplan hebben een vermogen van 410 Wp. Dit betekent dat 13 panelen een totaalvermogen van 5.330 kWh hebben. Echter zijn deze cijfers niet haalbaar in Nederland vanwege verschillende factoren die een rol spelen. In Nederland is het weer bijvoorbeeld niet altijd ideaal voor het opwekken van zonne-energie. Om het werkelijke vermogen uit te rekenen gebruiken wij de factor 0,88 om een realistisch totaalvermogen te kunnen berekenen. In werkelijkheid levert een zonnepanelensysteem van Zonneplan met 13 zonnepanelen gemiddeld 5.033 kWh op.

Wat kosten 13 zonnepanelen inclusief montage

Een set van 13 zonnepanelen, inclusief montagekosten en optimizer, kost gemiddeld €6.749,-. Dit kan afwijken door meerdere factoren. Bijvoorbeeld: kies je ervoor om 13 zonnepanelen te laten installeren zonder of met optimizer? Deze set van 13 zonnepanelen, inclusief montage en optimizer, heeft gemiddeld een opbrengst van €1358,- per jaar.

Rendement en terugverdientijd van 13 zonnepanelen

Nu bekend is wat de gemiddelde opbrengst is van deze set van 13 zonnepanelen, is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar de terugverdientijd en het rendement. Dit geeft inzicht in hoe lang het duurt voordat de initiële investering wordt terugverdiend en hoe efficiënt het systeem is in het genereren van besparingen op de lange termijn.

Terugverdientijd 13 zonnepanelen

Bij een set van 13 panelen inclusief montage en optimizer of micro omvormers kan rekening worden gehouden met een terugverdientijd van 4 jaar. Zonnepanelen gaan minimaal 25 jaar mee. Dit betekent dat je dus 21 jaar lang kunt profiteren van je eigen gratis groene stroom. Wat veel mensen niet in overweging nemen, is dat de terugverdientijd minder van belang is, aangezien de panelen direct na installatie de waarde van je woning verhogen.

Rendement 13 zonnepanelen

Gemiddeld ligt het rendement voor een set van 13 zonnepanelen op 24,2%. Dit wordt berekend door te kijken naar de hoeveelheid zonlicht dat een paneel daadwerkelijk omzet naar energie. Als je precies wilt weten wat de kosten, opbrengsten en het rendement zullen zijn bij jouw installatie, raden wij het aan om een offerte aan te vragen.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Om een set van 13 panelen op je dak te kunnen monteren, heb je gemiddeld 26,05 m² nodig. Door middel van de gratis dakcheck kom je snel te weten of jouw dak geschikt is.

13 zonnepanelen met optimizer

Wanneer je kiest voor een optimizer bij een set zonnepanelen, zorgt de optimizer ervoor dat elk individueel paneel de maximale opbrengst kan behalen. Optimizers zijn bijvoorbeeld nodig wanneer er schaduwvorming aanwezig is. Wanneer één paneel last heeft van deze schaduwvorming, zorgt de optimizer ervoor dat de rest van de set panelen nog steeds optimaal zullen presteren.

Veel gestelde vragen over zonnepanelen

 • Waarom zonnepanelen van zonneplan?

  Sinds 2012 heeft Zonneplan al meer dan 125.000 woningen voorzien van zonnepanelen. Ook leiden wij de markt met een klanttevredenheidsscore van gemiddeld een 9,2. Dit hebben we bereikt door alleen in te kopen bij Tier-1 fabrikanten, onze eigen soft- en hardware te ontwikkelen, en een Zonneplan Serviceplan aan te bieden, inclusief 10 jaar lang all-in garantie.

 • Past een set van 13 zonnepanelen op mijn dak?

  Om een set van 13 zonnepanelen op je dak te kunnen monteren, heb je gemiddeld 26,05 m² nodig. Let op, deze minimale oppervlakte kan verschillen per daktype. Heb je bijvoorbeeld een schuin of een plat dak? Bij schuine daken heb je minder ruimte nodig dan bij platte daken, waar rekening gehouden moet worden met de minimale afstand ten opzichte van de dakrand.

  Het is natuurlijk nog mogelijk om later zonnepanelen toe te voegen aan de set. Houd er echter rekening mee dat de kosten en mogelijkheden kunnen verschillen per situatie.

  Door middel van de gratis dakcheck kom je snel te weten of jouw dak geschikt is.

 • Blijft de salderingsregeling?

  Op 13 februari is de meest recente update gegeven met betrekking tot de salderingsregeling. De regeling stond eerst onder druk, maar blijft toch van kracht. Het voorstel om de regeling geleidelijk af te bouwen vanaf 2025 is namelijk afgewezen door de Eerste Kamer. Als eigenaar van zonnepanelen kun je dus nog steeds je eigen teruggeleverde stroom verrekenen met de stroom die je van het elektriciteitsnet afneemt.

Romy Bartelink

Romy Bartelink

Marketingmedewerker

Romy is één van de auteurs op de website van Zonneplan. Met haar passie en interesse voor duurzaamheid en haar kennis door de Zonneplan Academy kan ze schrijven over alle producten van Zonneplan.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: