Opbrengst zonnepanelen winter

Aid Henic
Door: Aid Henic

De opbrengst van jouw zonnepanelen hangt sterk samen met het seizoen. Van de totale jaaropbrengst wordt er gemiddeld maar 10% opgewekt in de wintermaanden. Toch doen de regen en sneeuw iets goed voor je zonnepanelen. De opbrengst mag dan lager zijn, de panelen leveren nog steeds hun werk. Bovendien wordt de opbrengst in de zomer ruimschoots ingehaald. Meer informatie over factoren die een rol spelen bij  je zonnepanelen in de herfst, lees je in dit artikel.

Wat is de zonnepanelen opbrengst in de winter?

De temperaturen zijn laag, de dagen donker en de lucht kleurt grauw en grijs. Maar ook in de wintermaanden wekken de zonnepanelen stroom op. Tenslotte schijnt de zon altijd, ook achter de wolken. Het licht van de zon wordt door de bewolking gelijkmatig verdeeld en is minder fel, maar ook deze instraling van licht levert zonnestroom om. De opbrengst is in de winter zeker lager dan in de maanden met meer zonuren, maar de panelen blijven in Nederland het hele jaar door stroom opwekken. 

Percentage opbrengst zonnepanelen winter

Verdeling percentage opbrengst zonnepanelen per maand. Totaal = 100%.
Bron: Milieu Centraal en Siderea

Zonuren in de winter

De opbrengst is in de winter dan in de andere maanden, maar de panelen blijven het hele jaar door stroom opwekken. Je ziet bijvoorbeeld dat het aantal zonuren in januari 2024 78 tot 94 uur was (afhankelijk van de regio), terwijl dit in augustus 2023 175 tot 231 uur was.

Hieronder zie je het aantal zonuren in de maanden december 2023 en januari en februari 2024.

Zonuren in Nederland, december 2023.

Zonuren in Nederland, december 2023.

Zonuren in Nederland, januari 2024.

Zonuren in Nederland, januari 2024.

Zonuren in Nederland, februari 2024.

Zonuren in Nederland, februari 2024.

Schaduw

In de winter staat de zon in een lage hoek ten opzichte van de aarde en is er minder lang zonlicht. 21 december is de kortste dag en staat de zon het laagst. Deze laagstaande zon kan veel schaduw veroorzaken, waardoor de opbrengst van de panelen lager wordt. Ook kunnen rijen zonnepanelen op platte daken schaduw op elkaar geven waardoor ze in de wintermaanden voor minder opbrengsten zorgen. Gelukkig wordt de opwek in de zonnige maanden ruimschoots ingehaald. 

Opstartspanning van de omvormer

Wanneer er te weinig zonnestraling is, schakelt de omvormer uit. Vanaf het najaar wordt het eerder donker, waardoor de omvormer dus ook steeds eerder uitschakelt. De lampjes branden dan niet meer. In de zomer gebeurt dit vaak pas rond 22 uur, maar in de winter kan dit zelfs al om 16 uur zijn. De omvormer heeft een bepaalde spanning nodig om op te starten. Wanneer de omvormer deze spanning niet haalt door te weinig licht, schakelt hij automatisch uit. Het in- en uitschakelen kan soms gepaard gaan met een tikkend of zoemend geluid. 

Sneeuw: de beste schoonmaakbeurt voor zonnepanelen

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Bij het produceren van de panelen is een vuilafstotende laag aan het product toegevoegd die er standaard al voor zorgt dat er weinig vuil op de panelen blijft liggen. Door de schuine ligging van de panelen spoelen de Nederlandse regenbuien het overige vuil van de installatie af. Sneeuw is zelfs de beste schoonmaakbeurt voor de panelen. Vuil blijft namelijk extra goed aan sneeuw plakken. Omdat het in Nederland meestal niet te hard en te lang achter elkaar vriest, smelt de sneeuw vanzelf en heeft dit geen grote invloed op de opbrengst. Zo heb je dus eigenlijk altijd schone panelen zonder onderhoudskosten. 

Loopt je opbrengst substantieel terug of zie je vuil op de panelen liggen dat niet wordt weggespoeld door het weer? Dan is het schoonmaken van de panelen te overwegen. Een glazenwasser kan dit eventueel voor je doen. Het is belangrijk om osmosewater of regenwater te gebruiken. Dit water is vrij van kalk en andere vervuilende stoffen, zodat de vuilafstotende laag niet beschadigt raakt en er geen vlekken of strepen achterblijven. Gebruik nooit schoonmaakmiddelen, schuursponzen of hogedrukreinigers.

Teruglevering nul

In de winter wekken de zonnepanelen niet zo veel stroom op als in de zomer. Alle stroom die wordt opgewekt, gaat eerst naar de apparaten in je huis. Pas als je meer opwekt dan de woning nodig heeft begin je met teruglevering. Wanneer je dus geen teruglevering ziet op je energierekening, betekent dit niet dat de zonnepanelen het niet doen. De opbrengst van je zonnepanelen wordt immers eerst in huis gebruikt. Je kunt de opbrengst van de zonnepanelen terugzien in de app of je leest het af van het display van je omvormer. Als je daar opbrengsten ziet weet je zeker dat de zonnepanelen werken en dat al je stroom direct in huis verbruikt is. Oftewel: je hebt nul kWh teruggeleverd aan het net. 

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

    Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals je energieverbruik, de beschikbare oppervlakte op je dak en de oriëntatie en hellingshoek van je dak. Voor een gedetailleerde uitleg kun je het artikel Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? raadplegen.

Aid Henic

Aid Henic

SEO specialist

Aid Henic is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zijn focus ligt voornamelijk op het onderwerp thuisbatterijen, maar ook zonnepanelen en dynamische energie liggen binnen het interessegebied.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: