Weersinvloeden

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Het rendement van jouw zonnepanelen wordt onder meer bepaald door de ligging ten opzichte van het zuiden en de instralingshoek. Maar, wist je dat verschillende seizoenen en hierdoor weersinvloeden ook invloed hebben op het rendement van de zonnepanelen? Dan hebben we het natuurlijk niet alleen over het feit of de zon wel of niet schijnt, maar over het aantal zonuren, de temperatuur, regen en winterse neerslag.

Zonuren

Het aantal directe zonuren in Nederland verschilt per regio. Op de kaart van het Joint Research Center kun je zien dat er in de kustgebieden gemiddeld meer zonuren zijn dan in overige gebieden. Waar het oosten van het land op 1450 zonuren zit, komt de westkust uit op 1600 tot 1700 zonuren. Uiteraard zorgen meer zonuren automatisch voor meer opbrengst van jouw zonnepanelen.

overzicht zonuren nederland landkaart

Diffuus zonlicht

Maar de opbrengst van zonnepanelen is (gelukkig) niet alleen afhankelijk van direct zonlicht. Ook bij diffuus licht werken de zonnepanelen goed. Diffuus licht ontstaat door bewolking. De wolken zorgen ervoor dat het zonlicht gelijkmatig wordt verspreid. Het licht is dus minder fel, maar het licht levert ook tussen minder grote verschillen op tussen licht en schaduw.
Bij directe instraling door de zon is de opbrengst uiteraard het hoogst.
Bij diffuus licht wekken de zonnepanelen ook nog steeds energie op.
Is er volle zon, maar ligt een zonnepaneel in de schaduw? Dan levert deze schaduwsituatie weer minder opbrengst op dan diffuus licht. Ook al schijnt de zon volop.

Temperatuur

Hoe hoger de temperatuur, hoe beter het zonnepaneel werkt? Klinkt logisch, maar toch is dat niet helemaal waar. Zonnepanelen houden namelijk niet van warmte. Als het buiten 30 graden is, kan de temperatuur van de zonnepanelen makkelijk 60 graden zijn. Als een zonnepaneel erg warm wordt, verliest het vermogen en dat resulteert in minder opbrengst. De hoogste opbrengst wordt behaald op het moment dat de zon schijnt, maar het koud is en er een koel windje staat. Dit is ook de reden waarom de opbrengst van zonnepanelen in de maanden april, mei en juni vaak maar een fractie minder is dan in de zomermaanden juli en augustus. De zon-instraling is lager dan in de zomermaanden, maar de lagere temperatuur vergoedt dit ruimschoots. In dit artikel over de precieze werking van zonnepanelen lees je meer.

Regen

Tijdens regen leveren de zonnepanelen over het algemeen geen energie op. Het is belangrijk dat er geen plassen regenwater op de zonnepanelen blijven staan. Daarom worden de zonnepanelen altijd met een hellingshoek van rond de 35 graden geplaatst. Regenwater stroomt dan altijd goed weg. Voordeel van regen is wel dat eventueel vuil op het zonnepaneel wordt weggespoeld. En schone zonnepanelen leveren weer meer rendement op.

Winterse neerslag

In principe is winterse neerslag niet schadelijk voor uw zonnepanelen. Mocht er sneeuw blijven liggen op de zonnepanelen, wees dan erg voorzichtig met het verwijderen hiervan. In de meeste gevallen hoeft u niets te doen en smelt de sneeuw vanzelf. Daarbij, Nederland kent hooguit een paar dagen met sneeuwval per jaar. Zonnepanelen zijn ook bestemd tegen de meeste hagelbuien. Door middel van de hageltest wordt dit getest. Mocht er toch een keer schade ontstaan door het weer, dan vergoedt de opstalverzekering dit in de meeste gevallen.

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: