Besparing zonnepanelen

Hoeveel ga ik besparen? Eén van de meest belangrijke vragen bij het aanschaffen van zonnepanelen. In elk Zonneplan, onze offerte, wordt een geschatte besparing gegeven op basis van de voorgestelde zonnepaneleninstallatie. Maar waar baseren we deze berekening precies op? Graag nemen we je mee in hoe we de minimale besparing uiterst nauwkeurig berekenen. In het kort waar we op letten:

  • Zoninstraling data
  • Systeemverlies
  • Hellingshoek van het dak
  • Ligging ten opzichte van het zuiden

Zoninstraling

In de berekening wordt allereerst rekening gehouden met het aantal zonuren en de mate van instraling op de plek van de woning. Deze data wordt verzameld door het Joint Research Centre van de Europese Unie. Met deze data kunnen we per locatie precies zien waar de meeste zonuren de afgelopen jaren zijn geweest. Daarnaast zien we ook waar de zonstraling het hoogst is.

Systeemverlies

Om een zo nauwkeurig mogelijke berekening te kunnen geven van de besparing wordt rekening gehouden met een klein percentage systeemverlies. Onder ‘systeemverlies’ valt bijvoorbeeld de stroom die verloren gaat als de temperatuur extreem warm of koud is. Ook gaat er in het kabeltraject en bij de omvormer altijd een klein beetje stroom verloren.

Hellingshoek van het dak

Zonnepanelen worden altijd onder een bepaalde hoek geplaatst. Dit is nodig voor een goede instraling en zodat het regenwater het eventuele vuil op de panelen goed af kan spoelen. De meest gunstige hellingshoek is rond de 35 graden. Bij afwijking hiervan treedt een minimaal instralingsverlies op. Als jouw dak niet helemaal optimaal ligt qua hellingshoek, nemen we dat dus mee in onze berekening.

Ligging ten opzichte van het zuiden

Een dak dat pal op het zuiden ligt, heeft de beste instraling en zal voor de hoogste opbrengst zorgen. Bij elke afwijking van het zuiden treedt er een percentage instralingsverlies op. Ligt juw dak niet (helemaal) op het zuiden? Geen paniek, daken met een ligging op oost en west zijn in principe ook geschikt voor zonnepanelen.

Potentie van jouw dak

De zoninstraling, het systeemverlies, de hellingshoek van het dak en de ligging ten opzichte van het zuiden beïnvloeden de opbrengst van jouw zonnepanelen. Daarom gebruiken wij al deze data om jouw besparing te berekenen. Op deze manier kunnen wij jou voorzien van een realistisch en eerlijk beeld van wat zonnepanelen je op gaan leveren.

Benieuwd jij potentieel met jouw dak kan besparen?  Klik hier en vraag je persoonlijke Zonneplan aan.

 

Deel dit artikel: