Laadpaal zonder abonnement

Annelies Pierik
Door: Annelies Pierik

Jouw elektrische auto staat niet voor de sier op jouw oprit, die auto moet rijden. In je zoektocht naar oplaadmogelijkheden van jouw EV kom je allerlei opties tegen, zowel met als zonder abonnement. Hoe kun je het beste jouw EV opladen? Laden zonder abonnement; wat zijn de opties?

Openbare laadpaal zonder abonnement

Wil je gebruik maken van een openbare of publieke laadpaal dan gaat dit eigenlijk altijd met behulp van een laadpas. Met een laadpas worden jouw laadbeurten geregistreerd en afgerekend.
Veel elektrische rijders hebben een auto van de zaak met ook een laadpas van de zaak. Jouw laadkosten zijn direct inzichtelijk voor jouw werkgever. Handmatig hoef je niets meer te declareren. Heb je een persoonlijke laadpas? Dan moet je jouw laadkosten nog wel bij jouw werkgever declareren. Het indienen van jouw declaratie is ook dan vaak super eenvoudig omdat je al jouw kosten al overzichtelijk kunt inzien via het online portaal van jouw laadpas.

Niet de luxe van een laadpas van de zaak? Dan kies je uiteraard voor een eigen laadpas. Laadpassen voor eigen gebruik zijn er in verschillende soorten en maten. Je hebt ze namelijk met en zonder abonnement.

Laadpas zonder abonnement

Een abonnement wil eigenlijk zeggen dat je maandelijks betaalt voor het gebruik van een laadpas. Er zijn ook laadpassen zonder abonnement, maar je moet dan wel rekening houden met onderstaande punten.

  • Laadpas aanvragen:
    Je betaalt soms eenmalig een paar euro voor het aanvragen van de laadpas.
  • Starttarief laden:
    Voor het laden met een laadpas zonder abonnement betaal je altijd een starttarief. Meestal ligt dit in de buurt van de 30 cent per laadbeurt.

Laadpas met abonnement

  • Aanvragen laadpas is gratis:
    Je betaalt niet voor het aanvragen van de laadpas. Je ontvangt de laadpas kosteloos.
  • Geen starttarief voor laden:
    Je betaalt geen starttarief. Alleen de prijs voor de afgenomen kWh’s.
  • Maandelijkse kosten:
    Wel heeft een laadpas met abonnement maandelijkse kosten. Deze kosten liggen meestal rond de 3 tot 7 euro.

Wat is voor jou voordeliger? Een laadpas met of zonder abonnement? Ga je uit van een laadpas met een abonnement van 5 euro per maand. Dan kun je bij een laadpas zonder abonnement en een starttarief van 30 cent per laadbeurt ruim 16 keer laden per maand om op dezelfde maandelijkse kosten te komen. Of je dit aantal laadbeurten haalt bepaalt voor jou de voordeligste optie.

De keuze: laadpas met of zonder abonnement.

Moet je een keuze maken tussen een laadpas met of zonder abonnement?

  1. De kosten:
    Bepaal jouw laadgedrag. Is een laadpas zonder abonnement maar met starttarief voor jou voordeliger? Is is het interessant om te kiezen voor laadpas met maandelijkse kosten zonder starttarief.
  2. Dekking bij jou in de buurt:
    Kijk dan ook goed naar het aantal laadpalen dat bij jou in de buurt beschikbaar is. Niet iedere openbare laadpaal is met iedere laadpas te gebruiken.
  3. Dekking snelladers:
    Kijk ook naar de snelladers (DC-laden) je kunt gebruiken met jouw laadpas.
  4. Dekking in het buitenland:
    Reis je met jouw elektrische auto naar het buitenland? Het gebruik van de laadpas in het buitenland verschilt per aanbieder. Controleer dan de dekking in het buitenland.

Laadpaal thuis zonder abonnement

Heb je een laadpaal voor thuis? Dan kan dit behoorlijk schelen in de prijs die je per kWh betaalt voor het opladen van jouw EV. Bij de keuze voor een laadpaal thuis kun je ook kiezen voor een laadpaal met of zonder abonnement. Onderdelen die soms via een abonnement verkrijgbaar zijn, zijn bijvoorbeeld dynamic load balancing en een servicecontract.

Laadpaal zonder abonnement

Meestal is dit de basisvorm van een laadpaal. Je kunt jouw EV gewoon netjes opladen, maar er zitten meestal geen extra’s bij. Al is dit bij Zonneplan anders. Hierover later meer.

Laadpaal met abonnement

Met een abonnement krijg je toegang tot bepaalde extra’s of services. Hiervoor betaal je een vast bedrag per maand. Vaak voor een minimum aantal jaren.

Eigen gebruik

Als jij jouw laadpaal voor eigen gebruik inzet zitten de volgende onderdelen vaak in een abonnement verwerkt.

  • Dynamic Load Balancing:
    Dynamic Load Balancing (DLB) is eigenlijk een overspanningsbeveiliging. Een laadpaal verbruikt veel stroom, maar mogelijk heb jij nog meer grootverbruikers in huis. Denk aan een elektrische kookplaat, een airco, een waterpomp of een waterkoker. DLB houdt continu de stroomvraag in jouw woning in de gaten. Staan er teveel apparaten tegelijk aan en dreigt overbelasting waardoor jouw stoppen uitslaan? Dan zorgt Dynamic Load Balancing ervoor dat de laadpaal op iets minder vermogen laadt.
  • Servicecontract:
    Extra service kan als onderdeel worden opgenomen bij een abonnement van een laadpaal. Je krijgt dan bij problemen gratis of tegen een goedkoop tarief een monteur op bezoek. Ook zijn soms periodieke onderhoudscontroles opgenomen in het servicecontract. De vraag is alleen hoeveel onderhoud jouw laadpaal nodig heeft tijdens de levensduur van jouw laadpaal.
  • Gebruik app:
    De meeste laadpalen kun je aansturen met een app. Het gebruik van de app zit soms verwerkt in het abonnement. Waarom je hiervoor moet betalen?
    Een goede app vraagt altijd om ontwikkeling. Denk aan uitbreiding van opties die je kan zien of doen in een app en het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid, maar denk ook aan het verhelpen van nieuwe bugs en aan de continue borging van de veiligheid. Je wilt immers geen situaties waarin jouw (verbruiks)gegevens openbaar toegankelijk

Jouw laadpaal openbaar maken

Nu hebben we al meerdere abonnementen besproken, maar bij jouw laadpaal thuis is er nog een abonnementsvorm mogelijk. Je kunt jouw laadpaal namelijk beschikbaar maken voor andere gebruikers. Jouw laadpaal komt op de lijst met openbare laadstations te staan en andere EV-gebruikers kunnen jou laadpaal dus zien en komen gebruiken. Op deze manier kun jij verdienen aan jouw laadpaal. Je kunt vaak zelf het tarief per kWh bepalen. Om dit goed te kunnen regelen kun je gebruik maken van diverse partijen die voor jou de backoffice regelen. Zo krijg jij automatisch de juiste vergoeding wanneer iemand jouw laadpaal gebruikt.

laden met of zonder abonnement

Wat biedt de Zonneplan laadpaal?

Kies je nu voor een laadpaal van Zonneplan, dan krijg je een totaalpakket inclusief Dynamic Load Balancing en gebruik van de Zonneplan app. Uiteraard zonder vervelend abonement. Ook krijg je 2 jaar lang het Zonneplan Serviceplan. Is er een bezoek van een monteur noodzakelijk? Dan betaal je geen voorrijkosten, arbeidskosten of onderzoekskosten. Dit is allemaal inclusief bij het Serviceplan.

Vraag jouw persoonlijke Laadplan aan

Annelies Pierik

Annelies Pierik

Content specialist

Annelies Pierik is een van de auteurs op de website van Zonneplan. Zij is gespecialiseerd in onder andere zonnepanelen en dynamische energie.

Opgeleid in de Zonneplan Academy
Deel dit artikel: