EnergiecontractEnergiecontract
LaadpaalLaadpaal
ZonnepanelenZonnepanelen
ContactContact
088 020 3000Bereikbaar tot 20:30 uur

Hoeveel stroom verbruikt een airco?

Als het op airconditioning aankomt, is de grootste zorg van de meeste mensen waarschijnlijk hoeveel stroom het apparaat verbruikt en hoe dit hun energierekening beïnvloedt. Het is geen geheim dat airco’s in staat zijn om de temperatuur in een ruimte snel te verlagen, maar het energieverbruik kan vaak een punt van zorg zijn. In dit artikel gaan we dieper in op het energieverbruik van een airco, wat factoren het verbruik kunnen beïnvloeden en hoe je het verbruik kunt verminderen.

Hoeveel kWh verbruikt een airco?

Het energieverbruik van een airconditioner wordt gemeten in kilowattuur (kWh). Dit is de standaard maatstaf voor energieverbruik in de meeste landen. Het exacte verbruik van een airco hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, de efficiëntie van de airco en hoe vaak het apparaat wordt gebruikt.

Over het algemeen verbruikt een standaard airconditioner met een capaciteit van 2,5 kW ongeveer 1 kWh energie per uur. Dit betekent dat als je de airco 8 uur per dag gebruikt, dit neerkomt op ongeveer 240 kWh per maand.

Besparen met Zonneplan Energie

Om te besparen, hoef je niet per definitie minder te gaan gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om je apparaten op slimmere momenten te gaan gebruiken. Het principe dat dit mogelijk maakt noemen we dynamische energie. Je betaalt dan de inkoopprijs voor stroom (die verschilt per uur) en gas (die verschilt per dag).

Lees meer over het profiteren van goedkope uren met Zonneplan Energie.

Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Het energieverbruik van een airco kan variëren afhankelijk van verschillende factoren:

Grootte van de ruimte

Een van de belangrijkste factoren die het energieverbruik van een airco beïnvloeden, is de grootte van de ruimte waarin het apparaat wordt gebruikt. Als je een airco gebruikt in een grote kamer, moet de airco harder werken om de temperatuur te verlagen, wat resulteert in meer energieverbruik.

Efficiëntie van de airco

De efficiëntie van de airco heeft ook invloed op het energieverbruik. Een efficiënte airco kan de gewenste temperatuur bereiken met minder energie dan een minder efficiënte airco.

Temperatuurinstelling

De temperatuurinstelling van de airco is ook van invloed op het energieverbruik. Hoe lager de temperatuur die je instelt, hoe harder de airco moet werken om die temperatuur te bereiken, wat resulteert in meer energieverbruik.

Gebruikstijd

Hoe langer je de airco gebruikt, hoe meer energie het apparaat zal verbruiken. Als je de airco de hele dag aan laat staan, zal het energieverbruik hoger zijn dan wanneer je het apparaat slechts een paar uur per dag gebruikt.

Energieverbruik van een airco verminderen

Als je het energieverbruik van je airco wilt verminderen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen:

Kies een efficiënte airco

Als je een nieuwe airco gaat kopen, kies dan een efficiënt model met een hoog energielabel. Deze airco’s verbruiken minder energie en zijn dus goedkoper om te gebruiken.

Plaats de airco op de juiste plek

De plaatsing van de airco kan ook van invloed zijn op het energieverbruik. Plaats de airco op een plek waar het niet direct in de zon staat en waar er voldoende ruimte is voor de luchtstroom.

Houd de filters schoon

Een airco met vieze filters moet harder werken om de gewenste temperatuur te bereiken, wat resulteert in meer energieverbruik. Maak de filters regelmatig schoon om het energieverbruik te verminderen.

Gebruik een ventilator

Een ventilator kan helpen om de luchtstroom in de kamer te verbeteren, waardoor de airco minder hard hoeft te werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Dit kan resulteren in een lager energieverbruik.

Gebruik de airco op de juiste manier

Gebruik de airco alleen wanneer dat nodig is en stel de temperatuur niet te laag in. Zet de airco uit wanneer je de kamer verlaat en sluit de deuren en ramen om de kamer koel te houden.

Ontdek dynamische energietarieven

Bereken jouw besparing

Hoeveel stroom verbruikt een airco in vergelijking met andere apparaten?

Het energieverbruik van een airco is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de kamer en de efficiëntie van de airco. Over het algemeen verbruikt een standaard airconditioner met een capaciteit van 2,5 kW ongeveer 1 kWh energie per uur. Ter vergelijking: een koelkast verbruikt gemiddeld 0,15 kWh per uur en een televisie verbruikt gemiddeld 0,1 kWh per uur.

Start met Zonneplan Energie

Verlaag jouw energierekening met stroom en gas voor inkoopprijs.

Vraag de dakcheck aan

Ontvang adviesgesprek

in 60 seconden geregeld!