< Nieuws

Op zoek naar de beste zonnepanelen

20 juli 2016 - door Anne de Vos

Er worden maar weinig zonnepanelen in Nederland zelf geproduceerd. Daarom reikt de zoektocht naar de beste zonnepanelen wereldwijd. Er is niet lang voor nodig om te ontdekken dat er één land de absolute wereldmarktleider is op het gebied van zonnepanelen productie. In 2015 werd er 56 gigawatt aan PV installaties geproduceerd. (bron: Bloomberg Finance LP 2016) Maar liefst 73% vindt zijn oorsprong in China. Maar betekent dit dan dat alle technologie uit China komt?

China speelt dan wel een grote rol in de productie van zonnepanelen, maar een groot en belangrijk deel van de technologie, processen en benodigdheden komt uit Europa. Wist je bijvoorbeeld dat ongeveer de helft van alle zonnepanelen wereldwijd een vorm van Nederlandse technologie bevat? De productie in Europa zelf blijft echter kleinschalig. Chinese producenten zijn over het algemeen groter, en daardoor vaak ook financieel sterker. 

Fabrikantbezoeken

Reden genoeg om met regelmaat een bezoek te brengen aan Chinese fabrikanten. “De techniek van zonnepanelen is altijd in ontwikkeling.” zegt Koen Altena, kwaliteitsmanager bij Zonneplan. “Daarom is het belangrijk om dicht bij het productieproces te blijven, zodat je de kwaliteit van de zonnepanelen kan garanderen.” aldus Koen. De kwaliteitsmanagers brengen elk jaar een bezoek aan diverse fabrikanten in China. 

Om het kaf van het koren te scheiden worden de fabrikanten op verschillende zaken beoordeeld. Allereerst wordt de productielocatie uitvoerig bekeken. Een schone fabriek, een efficiënt proces en goede werkomstandigheden dragen in grote mate bij aan de kwaliteit van de zonnepanelen. Daarnaast  dragen zowel leverancier als de producten diverse certificeringen, zoals ICE normen, welke beoordeeld worden. De TÜV certificering wordt pas na aankomst in Europa bepaald, lees hier meer over de TÜV certificering.Zonnepanelen kiezen

Met zo veel wereldwijde leveranciers kan het voor de consument moeilijk zijn om te beoordelen welke panelen aan te schaffen. Gelukkig zijn er genoeg bedrijven die al een voorselectie hebben gemaakt in hun aanbod. Lees hier de 6 tips bij het kiezen van zonnepanelen om te ontdekken wat de belangrijkste aandachtspunten zijn bij de aanschaf van zonnepanelen.