< Nieuws

Leven op een paar vierkante meter: Tiny House!

14 november 2016 - door Anne de Vos

Steeds meer mensen zijn bewust bezig met het verduurzamen van hun huishouden. Van afval scheiden en minder stroom verbruiken tot zonnepanelen of een warmtepomp: alle beetjes dragen natuurlijk bij aan een beter milieu. Er zijn mensen die het nog een stuk grootser aanpakken. Nouja, grootser is misschien niet altijd de goede benaming. Wendy en Timothy hebben namelijk besloten hun eigen kleine, verplaatsbare woning te gaan bouwen: een Tiny House!Even kennismaken:

Wendy, geboren Haagse maar inmiddels ingeburgerd Noordwijkse, werkt bij een online marketing bureau. Hier maakt ze marketing communicatieplannen voor bedrijven in de vastgoedbranche. Timothy is een geboren en getogen in Noordwijk en werkt als lichtonwerper. Hij maakt lichtplannen voor projecten van architecten.


Een Tiny House, wat is dat nou precies?

In Amerika is het fenomeen Tiny Houses ontstaan doordat men door crisis of natuurrampen geen (nieuw) huis meer kon betalen. Men ging zelf een woning bouwen op eigen grond of op wielen zodat hij verplaatst kan worden.

Over de jaren zijn deze kleine woningen steeds verder door ontwikkeld en is het inmiddels ook een lifestyle geworden. De lage lasten en eenvoudige wijze van leven wordt steeds aantrekkelijker in het drukke leven van nu. Door minder lasten te hebben wordt werken om rond te komen een minder grote verplichting. Misschien wordt het dan zelfs mogelijk om van je passie je werk te maken omdat het voorheen te weinig verdiende. Of om minder te werken waardoor je meer vrije tijd hebt. Daarnaast is een Tiny House volledig zelfvoorzienend, van stroom tot water! Een duurzame manier van wonen dus.

We zijn best benieuwd, wat heeft jullie er toe doen besluiten om een Tiny House te gaan bouwen?

"We wonen nu al heel klein, en voelen ons daar heel prettig bij", zegt Wendy, "een vriend van ons stuurde een documentaire over klein gaan wonen en zo werden wij overtuigd door het Tiny House principe!". Wendy en Timothy gaan graag een beeetje tegen de standaard in: geen hypotheek en niet teveel spullen. "Wij hebben niet veel m2 nodig om fijn te wonen! En je gaat je afvragen welke spullen je nou echt nodig hebt", aldus Timothy "daarnaast geeft het ook nog eens veel financiële vrijheid."

Hoe lang verwachten jullie in totaal met dit project bezig te zijn?

"Vanaf het eerste moment dat we een Tiny House overwogen tot aan nu is er driekwart jaar verstreken", zegt Wendy "In die tijd hebben we het echte besluit genomen en hebben we het ontwerp van ons huisje gemaakt." Half november verwachten ze te starten met de bouw van hun Tiny House. "We hopen aan het begin van de zomer een housewarming te kunnen geven!" zegt Timothy.

Mag je met een Tiny House zo maar overal gaan wonen?

"Je moet toestemming hebben van de grondeigenaar", zegt Timothy "logischerwijs benader je eerst de gemeente, want die heeft veel mooie stukken grond." In Nederland is het verblijven in en verplaatsen van een Tiny House nog een relatief grijs gebied qua wetgeving. "Maar mocht de gemeente niets voor je kunnen betekenen, dan zijn er altijd nog particuliere grondeigenaren waar je terecht kan!" aldus Wendy.Het idee is duidelijk en na een dik uur kletsen kan er nog heel veel meer verteld worden over het verhaal van Timothy en Wendy. Dat gaan wij dan ook doen! Wij gaan Timothy en Wendy volgen tijdens de bouw van hun Tiny House. Ben jij net zo benieuwd hoe het zal gaan als wij? Elke maand zullen wij verslag doen van de voorgang in onze blog!


Kijk voor meer informatie op: noordwijk-klein.nl