Tech

Dynamische stroomprijzen: pas over 10 jaar of…

4 min lezen.
Frank Breukelman
Frank Breukelman
17 juni 2021

Dinsdagochtend 15 juni lazen we op NU.nl een artikel waar we vrolijk van werden: Ook zonder dak op het zuiden zijn zonnepanelen een goede keuze. In het stuk halen deskundigen verschillende redenen aan waarom zonnepanelen ook op een oost-westgeoriënteerd dak zeker het overwegen waard zijn. Het artikel sluit af met een quote van Wijnand van Hooff, directeur van brancheorganisatie Holland Solar: “Over een jaar of tien kunnen we misschien beprijzen op uur- of zelfs minuutbasis”.

Stroomprijzen dynamisch-variabel

Een interessante suggestie. Eentje die zelfs weleens een stuk sneller realiteit zou kunnen worden dan over tien jaar, zoals Van Hooff vermoedt. Laten we daar eens verder op ingaan.

In het artikel stellen diverse kenners dat je heus niet per se een dak op het zuiden hoeft te hebben om een goed rendement uit je zonnepanelen te halen. In het kort:

  1. Zonnepanelen zijn door de jaren heen veel goedkoper geworden, waardoor je ze op ieder type dak binnen afzienbare tijd terugverdient;
  2. Met een oost-westdak verdeel je je opgewekte stroom gelijkmatiger over de dag, waarmee je bij teruglevering van stroom het net minder belast;
  3. Vroeg of laat opgewekte stroom is duurder en levert je bij terugleveren dus meer op.

De suggestie van Van Hooff vloeit vooral voort uit punt 2 en 3. Dat zit zo: wind- en zonnestroom zijn de goedkoopste soorten stroom. Dat komt doordat de ‘grondstoffen’ – wind en zon – gratis zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld gas en kolen, die bovendien in grote, dure centrales verbrand moeten worden.

Alleen is er één nadeel: de zon en de wind zijn er niet altijd en soms juist in overvloed. Daarbij is het nog niet goed mogelijk om deze soorten stroom massaal op te slaan. We moeten het dus meteen verbruiken wanneer het wordt opgewekt. Wekken we op momenten meer groene stroom op dan we in totaal verbruiken? Dan gaat er kostbare groene stroom verloren.

's Middags overschotten

Deze momenten zijn vooral ‘s middags. Logisch, want dan is het gros van de Nederlanders aan het werk en verbruiken we dus relatief weinig stroom. Daarentegen schijnt de zon ‘s middags volop en staat het gros van de zonnepanelen op het zuiden gericht. Precies, de windrichting van waaruit de zon ‘s middags schijnt. Doordat de zon (al dan niet samen met de wind) op zulke momenten vaak in een heel groot deel van onze stroomvraag kan voorzien, is de inkoopprijs voor stroom op die momenten laag. Maar ‘s avonds, wanneer de zon onder is en we massaal onze inductiekookplaten, ovens, vaatwassers en wasmachines aanzetten, is de stroom juist prijzig. Want: veel vraag en een duur aanbod, doordat gas- en kolencentrales dan overuren draaien.

Wek jij op die momenten, dankzij jouw oost-westopstelling, dus zonnestroom op en lever je terug aan het net? Dan is jouw stroom een stuk meer waard dan overdag, wanneer er meer dan genoeg aanbod is. Met de afbouw van de salderingsregeling in het achterhoofd is dit een interessante gedachte. Wat nou als je voor jouw teruggeleverde stroom de prijs terug zou krijgen die de stroom op dat moment waard is, in plaats van een vast bedrag dat met de jaren steeds lager wordt?

Flexibele prijzen: dichterbij dan je denkt

De suggestie van Van Hooff, dat we uiteindelijk stroom tegen dynamische prijzen zullen afnemen, is dan ook zo gek nog niet. Stel je maar eens voor: je hebt de keuze om ‘s middags stroom voor 15 cent per kilowattuur in te kopen of ‘s avonds voor 25 cent. Wanneer zet jij dan je wasmachine aan? Of laad je je elektrische auto op?

Kortom: flexibele, oftewel dynamische prijzen maken het aantrekkelijk om stroom af te nemen op de momenten waarop de stroom het goedkoopst is. En zoals je nu weet zijn dat, niet geheel ontoevallig, ook de momenten waarop de stroom het meest groen is! Daartegenover staat dat we natuurlijk altijd ‘s avonds stroom nodig blijven houden, al is het maar om onze huizen te kunnen verlichten. Lever je op die momenten zonnestroom terug aan het net, dan ben je dus spekkoper, omdat jouw stroom dan veel meer waard is dan overdag.

Het klinkt misschien als een vergezicht, maar dit scenario is dichterbij dan je denkt. Bij Zonneplan werken we namelijk al een tijdje aan slimme energie en het moment waarop we dit officieel lanceren komt steeds dichterbij. Stroom voor inkoopprijs, zonder marges en salderen tegen dezelfde marktprijs. Daarmee starten we een energiebedrijf dat er is voor de consument. Met of zonder zonnepanelen: we willen dat iedereen in Nederland straks kan profiteren van de energietransitie. Want al die windmolens, zonneparken en zonnepanelen op daken staan en liggen er niet voor niets. We gaan er nu pas écht gebruik van maken.

Hou onze kanalen in de gaten om op de hoogte te blijven! [Update: zie Zonneplan Energie]

33 vind ik leuks
Deel dit artikel:

Lees meer