< Nieuws

Prijs en subsidie van zonnepanelen zorgen voor meeste twijfel

14 november 2017 - door Renate van den Brink

Waar twijfelen Nederlanders over bij de keuze in zonnepanelen? Prijs en subsidie zijn veel voorkomend. Laat mij uw twijfel wegnemen.

Meeste twijfel


Beste lezers, sinds kort werk ik bij Zonneplan. Als enthousiaste online marketeer wil ik een positieve bijdrage leveren aan het verduurzamen van Nederland. Daarom ben ik benieuwd wie we kunnen helpen en waar de meeste twijfel ligt omtrent zonnepanelen. Om dit te onderzoeken heb ik gekeken waar mensen het meest op zoeken bij hun zoektocht naar zonnepanelen. Deze zoektermen, ook wel keywords genoemd, vormen de rode draad in mijn blog.

Meeste zoekopdrachten omtrent zonnepanelen


Waar zoeken mensen op rondom het woord zonnepanelen? Uit mijn onderzoek over zoektermen komt naar voren dat twee termen het meest voorkomend zijn in de zoekmachine van Google.

> Prijs zonnepanelen

> Subsidie zonnepanelen

Drie andere termen waar veel op wordt gezocht, komen tevens aan bod in deze blog: duurzaamheidslening, geen btw en efficiëntie van zonnepanelen.

Prijsontwikkeling zonnepanelen in de loop der jaren


Dat de zoekterm prijs zonnepanelen naar voren komt, vind ik niet gek, want zonnepanelen kosten al gauw duizenden euro’s. Maar, in vergelijking met vroeger zijn deze al een stuk voordeliger. Dit hebben zonnepanelen te danken aan de verlaging van de kostprijs en een verbetering van de efficiëntie.  Ook zien steeds meer bedrijven kans in het verkopen van zonnepanelen. Het aanbod stijgt en bedrijven concurreren op de prijs. In de afbeelding hieronder is goed te zien dat de prijs van zonnepanelen de afgelopen jaren is gedaald. Ook is te zien dat de prijs nu stabiel is en niet veel meer daalt. 

Figuur 1. Prijsontwikkeling zonnepanelen

Ontwikkeling van zonnepanelen


Zonnepanelen leveren tegenwoordig meer stroom op. Dit heeft 2 grote voordelen voor de consument, namelijk:

1. Er is minder oppervlakte nodig om een bruikbaar vermogen te produceren.

2. Rendement van zonnepanelen is gestegen (milieucentraal.nl).


Kortom, het dak op uw woning of uw dakkapel geeft al voldoende ruimte om voldoende stroom op te wekken. Verder liggen de ontwikkelingen omtrent zonnepanelen niet stil. Moet u daarom wachten met zonnepanelen? Nee, de technologie van zonnepanelen biedt al een goede en betaalbare oplossing. Daarom worden zonnepanelen wereldwijd gebruikt en door de ervaring van gebruikers weten we dat het ook écht werkt.Subsidie zonnepanelen


Het komt dan ook niet zomaar uit de lucht vallen dat landelijke subsidies voor consumenten niet meer worden uitgegeven. De aanschaf van bijvoorbeeld 8 panelen is tegenwoordig goedkoper zonder subsidie dan 8 zonnepanelen 10 jaar geleden met subsidie. Wel zijn er nog andere gunstige regelingen, welke de aanschaf van zonnepanelen voor iedereen mogelijk maakt. Zo maken verschillende gemeenten en provincies ´potjes´ geld vrij voor een duurzaamheidslening

Zonnepanelen met duurzaamheidslening


Duurzaamheidsleningen zijn leningen van gemeenten waarbij u tegen aantrekkelijke voorwaarden een duurzame investering kunt doen. Deze leningen hebben vaak een termijn van 10-15 jaar met een laag rentetarief. Dit maakt de aanschaf van panelen interessant. In sommige gevallen is deze afbetaling lager dan de opbrengst van zonnepanelen, hierdoor maakt u gelijk winst. Als u meer wilt weten over de duurzaamheidslening neem dan contact op met één van onze adviseurs, zij informeren u graag. Daarnaast hoeft u geen btw te betalen over de aanschaf van zonnepanelen. Dit is een korting van 21%! Waarom u geen btw hoeft te betalen, leest u hieronder.

Geen btw


In Nederland hoeft u geen 21% btw te betalen over zonnepanelen. De reden is een leuk stukje geschiedenis. Meneer Fuchs uit Oostenrijk had in 2005 zonnepanelen laten monteren op zijn woning. De energie die hij daarmee opwekte, leverde hij weer terug aan het net. Meneer Fuchs vond zichzelf in dat opzicht een klein ondernemer, en als klein ondernemer hoef je geen btw te betalen. In 2013 stelde het Europese Hof van Justitie meneer Fuchs in zijn gelijk. Het is dus écht zo: u hoeft geen btw te betalen over uw zonnepanelen!

Nu of in de toekomst ZonnepanelenVerdienen met Zonnepanelen


De prijs en subsidie van zonnepanelen zorgen voor veel twijfel. Ik denk dat dit komt doordat er de laatste tijd veel is veranderd in de zonnepanelenmarkt rondom deze onderwerpen. Ik hoor wel eens dat mensen wachten op nóg gunstigere panelen. Een feit is dat de prijzen van zonnepanelen nu laag en stabiel zijn door de massaproductie. De prijzen zullen in de toekomst dan ook niet veel meer veranderen (eco-advies firma Clean Edge, 2013). Ik denk dat wachten met de aankoop van zonnepanelen niet veel zin heeft. Het rendement wat u nu kunt halen, gaat namelijk meer opleveren dan toekomstige prijsdalingen.

Mijn advies: doe een aanvraag voor zonnepanelen, zodat u kunt gaan profiteren van de voordelen. Dan schijnt elke dag de zon, ook voor u!