< Nieuws

Doetinchem: dakenrijk en zonnedom

28 november 2017 - door Renate van den BrinkDoetinchem blijft achter. En dat is niet verstandig want de overheid ‘strooit’ met geld als eigenaren hun woning verduurzamen met zonnepanelen: geen btw, je krijgt geld voor overtollige energie terug en er zijn leningen beschikbaar om de investering te doen. Tja, dan zijn er veel Nederlanders die denken ‘tel uit je winst’.Haalbaar

De ambitie van de gemeente is dat in 2030 alle woningen verduurzaamd zijn. Dat is een flinke opgave, maar wél haalbaar. De bewoners van Doetinchem hebben daken die optimaal zijn om zonne-energie op te wekken. Nu wekt slechts 12 procent van de Doetinchemmers met een eigen woning zonne-energie op. Er is dus nog 88 procent van de beschikbare daken niet in gebruik. Terwijl dit volgens de gemeente de eerste stap is om de woningen in Doetinchem te verduurzamen. Wat kun je dan als gemeente doen? Juist ja, het voor burgers wél heel aantrekkelijk maken. Wie niet meedoet heeft daar later spijt van. De gemeente heeft geld beschikbaar gesteld voor een interessante duurzaamheidslening. Het geld voor deze lening gaat snel op, daardoor kunnen niet alle Doetinchemmers hiervan profiteren.

Zorgen maken

De inwoners die nog geen zonne-energie opwekken, moeten zich zorgen maken. Duurzaamheid wordt namelijk steeds belangrijker, ook landelijk. De Rijksoverheid wil in 2050 geen uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2 meer. Regelgeving omtrent duurzaam zal dus steeds strenger worden.

Denk dan eens aan het waardeverschil tussen twee gelijke huizen: de een zonder en de andere met zonnepanelen. Daarom is het (financieel) slim dat Doetinchemmers hun woning nu gaan verduurzamen.

Alle Doetinchemmers

Samen kunnen de inwoners van Doetinchem zorgen voor veel minder CO2 uitstoot. De 12% van de Doetinchemmers die wel zonnepanelen hebben, vermindert deze uitstoot al met wat gelijk staat aan het planten van 10.219 bomen. En per gezin gemiddeld zo’n €50 per maand netto besparen. Het is daarom opvallend dat maar 37% van de Doetinchemmers aangeeft binnen 5 jaar zonnepanelen te hebben. Vandaar de uitdrukking: dakenrijk maar zonnedom.

Hoe?

Doetinchem kan een voorbeeld nemen aan Berkelland, een andere gemeente in de Achterhoek. Berkelland loopt namelijk voorop met het toepassen van duurzame energie. Dit stelde Co Verdaas een oud-gedeputeerde van de provincie Gelderland. Burgemeester en wethouders, burgers en ondernemers zijn in gesprek gaan. Dit heeft Berkelland koploper gemaakt bij het toepassen van duurzame energie gaf Verdaas aan.

Gelukkig belemmert de gemeente haar inwoners niet bij het toepassen van duurzame energie. Inwoners van Doetinchem hebben namelijk niet te kampen met beschermd stadsgezicht. Ook wordt duurzame energie voor iedereen mogelijk gemaakt door de duurzaamheidslening die de gemeente beschikbaar stelt voor al haar inwoners. 

Zonnepanelen betekenen al snel een besparing van €50 per maand. En met €600 per jaar erbij kun je leuke dingen doen. Ondertussen is er al veel meer ervaring met het installeren van zonnepanelen dan 10 jaar terug. U merkt weinig van de installatie en het voordeel begint direct daarna, want zover is de techniek al.

Actie

Ik hoor nu velen van u denken: ‘Mmm, misschien zijn zonnepanelen geen slecht idee.’ Maar met denken zonder doen kom je niet ver. Vraag een Zonneplan aan en ontdek vrijblijvend of ook u kunt profiteren van zonnepanelen. Ik weet zeker dat die rekensom u gaat boeien. 

O ja, dat was ik bijna vergeten. Het is ook goed voor het milieu...☺